Parlamentul ungar sprijină iniţiativa cetăţenească europeană lansată de Consiliul Naţional Secuiesc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: MagnaNews

Parlamentul Ungariei şi-a afirmat prin hotărâre sprijinul privind iniţiativa cetăţenească europeană lansată de Consiliul Naţional Secuiesc în vederea protecţiei regiunilor naţionale. Hotărârea Parlamentului iniţiată de partidul LMP (Politica Poate fi Altfel), dar sprijinit şi de coaliţia guvernamentală, Jobbik şi MSZP (Partidul Socialist Ungar) a fost adoptată marţi cu unanimitatea celor 158 de voturi, potrivit agenției ungare de presă MTI.

Conform expunerii de motive, această hotărâre are o semnificaţie simbolică la o sută de ani după tratatul de pace de la Trianon, în anul solidarităţii naţionale a maghiarilor.

Consiliul Naţional Secuiesc s-a judecat timp de 6 ani în Curtea Europeană pentru a putea lansa iniţiativa al cărei succes este interesul tuturor, de aceea parlamentul cheamă toată lumea la semnarea ei pe site-ul nemzetiregiok.eu.

Prin hotărârea de marţi, Parlamentul salută iniţiativa cetăţenească europeană intitulată “Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi păstrarea/sustenabilitatea culturilor regionale”, care solicită în esenţă ca politica de coeziune a Uniunii Europene să trateze cu o atenţie deosebită regiunile care se deosebesc de celelalte regiuni din jur prin particularităţi naţionale, etnice, culturale, religioase sau lingvistice.

Parlamentul are convingerea că rămânerea în urmă a acestor regiuni, printre care şi unele zone geografice care nu dispun de competenţele unei administraţii publice, poate fi prevenită asigurându-le egalitatea de şanse privind accesul la fondurile structurale precum şi celelalte fonduri, surse şi programe ale Uniunii Europene, prin protejarea particularităţilor şi păstrarea
identităţii regionale ale acestora.

Parlament cheamă maghiarii din ţară şi pe conaţionalii lor care trăiesc în alte ţări să sprijine iniţiativa cetăţenească prin semnătura lor, în număr cât mai mare.

Hotărârea va intra în vigoare în ziua următoare datei publicării.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy