Ministerul Educației Naționale sancționat de Consiliul Național de Combatere a Discriminării

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Conferință Presă

6 luni are la dispoziție ministerul pentru a pune în aplicare prevederile legale referitoare la predarea limbii române elevilor aparținând minorităților

Consiliului Județean Harghita i s-a comunicat decizia consiliului național de discriminare zilele trecute și conform acesteia Ministerul Educației Naționale este amendat cu două mii de lei, respectiv este obligat să respecte legislația și să elimine fapta de discriminare în termen de șase luni.

Petiția referitoare la predarea limbii române copiilor care aparțin minorității maghiare a fost înaintată în luna iulie a anului 2018 de către Consiliul Județean Harghita, căruia i s-a alăturat Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România, respectiv patru elevi. Documentul scoate în evidență neajunsurile care sunt reflectate și de statistici: aproximativ jumătate din elevii care urmează cursurile școlilor cu predare în limba maghiară, nu obțin notă de trecere la examene la disciplina limba și literatura română, în vreme ce la alte discipline notele sunt bune. Totodată, petiția scoate în evidență faptul că deși există prevederi legale, nu au fost asigurate manuale și programe școlare speciale pentru predarea limbii române elevilor aparținând minorităților naționale și nu au fost elaborate nici metodologii de evaluare a cunoștințelor acumulate.

„Iată o nouă dovadă a faptului că minoritatea maghiară este discriminată. Din anul 2015 depunem eforturi în vederea predării în mod corespunzător a limbii române elevilor care aparțin minorităților naționale. Munca asiduă de mai bine de patru ani are roade, studiile realizate au venit în susținerea demersurilor noastre de a demonstra că este nevoie de un program special pentru însușirea limbii române de către elevii maghiari. În cadrul consiliului județean ne-am folosit de toate instrumentele avute la îndemână pentru găsirea acelor modalități prin intermediul cărora copiii maghiari să poată să obțină, în mod eficient, cunoștințe de limbă română. Au fost organizate atât pentru elevi, cât și pentru profesori tabere, cursuri, s-au redactat chiar și manuale alternative. Însă nu avem competență pentru a îndeplini sarcinile care revin ministerului educației. În cursul anului 2018 am depus o plângere în urma căreia ministerul educației de la acea vreme, Valentin Popa, și-a depus demisia. Deși nu este de competența consiliului județean, la fel ca și alte aspecte în care ne implicăm, depunem eforturi pentru schimbarea situației. Ministerul are la dispoziție șase luni pentru îndepărtarea faptei de discriminare, iar dacă nu se va înregistra nici o schimbare, atunci, împreună cu grupul de lucru din cadrul consiliului județean vom continua demersurile demarate, până când se va găsi o soluție în acest sens,” a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. Acesta a ținut să mulțumească grupului de lucru, inspectoratului școlar județean, Asociației pentru Județul Harghita și colegilor din cadrul consiliului județean pentru demersurile întreprinse în scopul unei predări eficiente a limbii române elevilor care aparțin minorităților naționale.

Comunicatele de presă emise de către Consiliul  județean pe această temă, respectiv studiile realizate de grupul de analiză și sinteză din cadrul consiliului Județean, pot fi consultate accesând link-urile de mai jos:

https://judetulharghita.ro/stiri/limba-romana.html

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy