Bilanţul misiunilor din weekend: 24 de intervenții, la nivel judeţean

0

Articol disponibil în: Română

Foto: ISU Harghita

În weekend-ul acesta, pompierii militari harghiteni au acționat pentru gestionarea unui număr de 24 de intervenții, la nivel judeţean. Majoritatea dintre acestea au constat în gestionarea unui număr de 20 cazuri SMURD (19 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență și  o misiune de descarcerare). În afara acestor situații, echipajele de salvatori au acționat pentru stingerea a trei incendii, dintre care două de vegetaţie uscată, precum şi o misiune de căutare/salvare.

Astfel, vineri şi sâmbătă, respectiv 6 şi 7 martie a.c., echipajele de intervenție din cadrul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc au acționat pentru localizarea și lichidarea a două arderi necontrolate ce au cuprins o suprafață de circa 10 ha de vegetaţie uscată, în Brădeşti, respectiv 0,3 ha în zona Csalóka (Kovesdomb), Odorheiu Secuiesc.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

  • să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
  • să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
  • arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
  • cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă;
  • să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.

Tot vineri, 6 martie a.c., echipajul de descarcerare din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea Ciuc a fost solicitat să intervină la un accident rutier, produs pe DN 13A km 123, pentru extragerea unei pasagere, în vârstă de 67 de ani, încarcerată într-unul din cele două autoturisme implicate în evenimentul rutier. După acordarea asistenței medicale de urgență la fața locului, victima a fost transportată la spital, pentru investigații suplimentare.

Sâmbătă, 7 martie a.c., pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenţie nr. 2 Topliţa au acţionat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coşul de fum al unui bloc de locuinţe, din municipiul Topliţa, strada Eroilor. Forțele de intervenție au constatat că ardea doar funinginea din interiorul coşului de fum, incendiul fiind localizat şi lichidat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii acestuia la întregul acoperiş, cu o suprafaţă totală de circa 300 mp. Din fericire, nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

Aseară, 8 martie a.c., pompierii militari din cadrul Detaşamentului Gheorgheni, alături de jandarmi montani, salvamontişti, pompieri voluntari, civili, au fost mobilizaţi pentru căutarea unui adolescent, în vârstă de 15 ani, rătăcit pe munte, la întoarcerea pe traseul Piatra Vitos (HR) – Bârnadu (Neamţ). Tânărul făcea parte dintr-un grup de cinci persoane, acesta fiind găsit, pe drumul forestier Şumuleu, de doi adulţi din grupul cu care plecase iniţial pe munte şi nu a necesitat acordarea de îngrijiri medicale.

Alte 19 intervenţii, înregistrate în acest sfârşit de săptămână, au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea de prim ajutor unui număr de 19 adulţi. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a patru accidente rutiere, patru afecțiuni medicale, iar 11 intervenţii au fost în cazul unor traumatisme, asistate de echipajele SMURD. Pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.

Având în vedere informarea meteorologică de ploi moderate cantitativ și manifestări de instabilitate atmosferică îndeosebi în zonele montane din sudul Transilvaniei, valabilă până pe data de 10 martie, ora 23:00, pompierii militari vor acționa pentru înlăturarea eventualelor efecte negative. Astfel, în intervalul menționat va ploua în toată regiunea. În zonele montane (Carpații Meridionali și de Curbură), în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15 l/mp. La munte, mai ales la altitudini de peste 1700 m, precipitațiile vor fi predominant sub formă de lapoviță și ninsoare.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy