Dr. Sergiu Sîngeorzan despre testare pentru coronavirus: ,,Testele rapide nu sunt recomandate din cauza șanselor de a da rezultate eronate”

0

Articol disponibil în: Română

Foto: https://360medical.ro

Testați, testați și iar testați este mesajul Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la pandemia de COVID – 19. În România s-au iscat multe discuții referitoare la testarea pentru coronavirus: că se testează insuficient, că sunt puține teste, că ar trebui folosite doar teste de diagnosticare moleculară (Real Time PCR).

Dr. Sergiu Sîngeorzan, președintele Asociației pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor (APCI), medic primar epidemiolog la Serviciul SPIAAM a Spitalului Județean de Urgenţă Miercurea Ciuc a explicat în exclusivitate pentru 360medical.ro de ce testele rapide nu sunt recomandate și când ar fi necesară realizarea unei centuri carantinare.

Testarea în masă împotriva coronavirus a populației ar identifica mai bine persoanele confirmate pozitiv și ar incetini epidemia?

Nu. Tehnica diagnosticării trebuie să fie cât mai corectă și nu trebuie să lase loc de eroare. O diagnosticare în masă s-ar putea realiza cu teste rapide, dar acestea nu sunt recomandate din cauza șanselor de a da rezultate eronate. Cu toate acestea, nu exclud posibilitatea utilizării acestora pe viitor.

Unii comentatori susțin că România a luat prea târziu măsurile necesare combaterii răspândirii epidemiei de coronavirus, în timp ce alții spun că autoritățile s-au grăbit? Care este opinia dvs?

Bineînțeles că există mai multe variante. Tot timpul vor fi tabere care să spună că ba e prea repede sau ba e prea târziu. Eu cred că am luat-o bine din timp, dar degeaba oficialitățile spun un lucru dacă populația nu se raliază acestora. Doar împreună vom putea trece peste această pandemie astfel încât să suferim cât mai puțin. Dacă nu dansăm pe aceeași piesă, înseamnă că ne vom împiedica. Dacă ne-am asumat o direcție de acțiune, toți trebuie să solidarizăm cu ea.

Credeți că realizarea unei centuri carantinare în jurul zonelor afectate, așa cum au făcut chinezii, astfel încât nimeni să nu mai treacă pe acolo, ar fi eficientă în România?

Să ajungem la un anumit număr de cazuri și putem ridica si problema centurilor carantinare. Dar mă întorc la ce spuneam mai sus. Solidaritate, că altfel vor fi degeaba. Plus, gânditi-vă că în China o provincie a fost carantinată doar, restul n-au avut probleme și au susținut economic provincia carantinată. La noi, nu cred că putem vorbi de așa ceva. O să sucombăm.

În ce măsură imunizarea naturală s-ar preta în România?

Mai mult ca probabil, modul prin care vom scăpa de această epidemie va fi imunizarea naturală. Va mai dura până vom ajunge la imunizarea artificială.  Imunizarea naturală se va întampla fie că vrem, fie că nu vrem.

Cine ar trebui să gestioneze epidemia la nivel național: epidemiologii, igieniștii, specialiștii în sănătate publică?

Toată lumea. Fiecare are rolul său în puzzle-ul managementului epidemiilor sau crizelor.

Care este mesajul pe care îl transmiteți autorităților în calitate de președinte al APCI cu privire la gestionarea acestei epidemii?

Doar împreună putem lua cele mai bune decizii indiferent de situația apărută. Acesta este mesajul meu. Trebuie să recunosc că în ultima perioadă am colaborat foarte bine cu o parte din instituțiile statului și chiar o bună parte din măsurile luate în epidemie (documente emise) au fost realizate în colaborare cu noi (APCI). Ne bucură că putem ajuta și existăm pentru a crește calitatea prevenției și a serviciilor oferite în acest domeniu.

Dar sunteți puțini epidemiologi în țară. De ce avem penurie de epidemiologi în România?

Pentru că majoritatea nu le-au înteles nevoia și rostul. Dar acest lucru se schimbă. Iar acum cu situația de față, si mai mult.  În momentul de față ca să-și poată desfășura eficient activitatea epidemiologilor le-ar trebui mai multă liniște în jur. Mai puțină gălăgie ca să putem planifica, organiza și acționa corespunzător la nivelul instituțiilor în care lucrăm. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy