A început sfârșitul dictaturii lui Orbán

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orbán este pe cale să obțină cel mai slab rezultat la un scrutin național sau european din ultimele aproape două decenii la alegerile pentru Parlamentul European de duminică, unde un nou venit politic a surclasat toate celelalte partide de opoziție, potrivit Reuters.

Aflat la putere din 2010, veteranul naționalist Orbán s-a confruntat cu multiple crize în ultimele luni, în timp ce un scandal de abuzuri sexuale a dus la căderea a doi dintre aliații săi cheie, chiar în momentul în care Ungaria ieșea din cea mai gravă creștere inflaționistă din Uniunea Europeană.

Sondajele inițiale prevedeau că Fidesz al lui Orbán obținea 50% locuri în Parlamentul European.

Numărătoarea a arătat că Tisza, formațiunea de centru-dreapta a lui Péter Magyar, a ieșit pe locul al doilea, cu șapte locuri și 30% din voturi, mai mult decât toate celelalte partide de opoziție la un loc și un rezultat mai bun decât prevedeau toate sondajele de dinaintea alegerilor.

Adresându-se susținătorilor, Orbán a declarat că rezultatele au arătat că democrația maghiară este vie și sănătoasă, declarând victoria la alegerile de duminică.

„Într-o situație de război și într-o bătălie dificilă, am obținut victorii importante”, le-a spus Orbán susținătorilor, adăugând că rezultatele au afirmat cursul politic al guvernului său.

Orbán a deranjat aliații din UE și NATO prin menținerea unor legături de afaceri strânse cu Rusia chiar și după invazia acesteia în Ucraina vecină și prin refuzul de a trimite arme la Kiev.

Un nou-venit în politică, Magyar a intrat în politica maghiară la începutul acestui an, promițând să elimine corupția și să readucă la viață mecanismele de control și echilibru democratic din Ungaria, despre care criticii spun că au fost erodate sub Orbán.

Tisza lui Magyar a capitalizat pe baza frustrării larg răspândite în rândul alegătorilor față de partidele de opoziție din Ungaria, care nu au reușit să organizeze o provocare credibilă împotriva lui Orbán în timpul guvernării sale de 14 ani, următoarele alegeri naționale urmând să aibă loc în 2026.

Acest rezultat este Waterloo-ul construcției de putere a lui Orbán. Începutul sfârșitului”, a declarat Magyar în fața susținătorilor. „Ceea ce s-a întâmplat este o alunecare de teren politică”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy