Az Orbán-diktatúra végének kezdete

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Fidesz pártja közel két évtized óta a legrosszabb eredményt érte el országos vagy európai választáson a vasárnapi európai parlamenti választások alkalmával, ahol egy új politikai induló minden más ellenzéki pártot megelőzött – írja a Reuters.

A 2010 óta hatalmon lévő veterán nacionalista Orbán Viktornak az elmúlt hónapokban több válsággal is szembe kellett néznie, miközben egy szexuális visszaélési botrány két kulcsfontosságú szövetségesének bukásához vezetett, éppen akkor, amikor Magyarország az Európai Unió legsúlyosabb inflációs hullámából lábalt ki.

Az eredeti felmérések úgy vélték, hogy Orbán Fideszének az Európai Parlamentben a mandátumok 50 százalékát sikerül megszereznie.

Az összesítés szerint Magyar Péter jobbközép Tisza pártja a második helyen végzett, hét mandátummal és a szavazatok 30%-ával, ami több mint az összes többi ellenzéki párt együttvéve, és jobb eredmény, mint amit a választások előtti felmérések előre jeleztek.

Orbán Viktor a támogatóihoz szólva azt mondta, hogy az eredmények azt mutatják, hogy a magyar demokrácia él és virul, és győzelmet aratott a vasárnapi választásokon.

„Háborús helyzetben és nehéz küzdelemben fontos győzelmeket arattunk” – mondta Orbán Viktor a támogatóinak, hozzátéve, hogy az eredmények megerősítették kormánya politikai irányvonalát.

Orbán Viktor felbosszantotta az EU és a NATO szövetségeseit azzal, hogy szoros üzleti kapcsolatokat ápolt Oroszországgal még a szomszédos Ukrajna lerohanása után is, és nem volt hajlandó fegyvereket küldeni Kijevnek.

A politikai újonc Magyar az év elején lépett be a magyar politikába azzal az ígérettel, hogy felszámolja a korrupciót és újjáéleszti a magyarországi demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét, amely a kritikusok szerint Orbán Viktor alatt leépült.

Magyar Tisza pártja kihasználta a választók széles körben elterjedt csalódottságát a magyarországi ellenzéki pártokkal szemben, amelyek 14 éves kormányzása alatt nem tudtak hiteles kihívást intézni Orbán Viktor ellen, a következő országos választások 2026-ban esedékesek.

„Ez az eredmény Orbán hatalomépítésének Waterloo-ja. A vég kezdete” – mondta Magyar a támogatóinak. „Ami történt, az egy politikai földcsuszamlás”.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy