Accesul la eroii din Valea Uzului se face pe un drum ca după război

0

Articol disponibil în: Magyar Română

De Ziua Eroilor, strămoșii noștri români, înhumați în cimitirul militar din Valea Uzului vor avea parte de o ceremonie de comemorare. Anul acesta, pe data de 6 iunie, la ora 17:00, de Înălțarea Domnului, românii sunt așteptați în număr cât mai mare pentru a participa la cinstirea înaintașilor noștri, care și-au dat viața pentru patrie. 

Gestul este demn de respect și considerație și poate fi considerat un act demonstrativ de unitate românească în fața provocărilor din ultima perioadă venite din partea etnicilor maghiari extremiști. (Povestea completă a scandalului din jurul Cimitirului Internațional al Eroilor – Valea Uzului).

Însă, atenție! Din păcate, singurul inconvenient legat de acest eveniment îl reprezintă porțiunea de drum dintre orașul Dărmănești și cimitirul din Valea Uzului. DJ 123, arată ca după război, de parcă ar avea o vechime cu cea a eroilor căzuți pe front, la datorie. Desigur, cu multă răbdare, drumul nu este total impracticabil, însă (beep*) cu siguranță vă va face să vă amintiți instant de politicienii din fruntea județului Bacău. Experiența aceasta am trăit-o pe propria piele, ieri, când am vizitat cimitirul. Și pentru că zdruncinările cu mașina prin gropile mari și mici, umplute cu apă de ploaie, m-au făcut să mă întreb ce părere au mai marii județului Bacău despre drumul JUDEȚEAN, care nu poate fi comparat nici măcar cu o potecă de munte bătătorită de vecinii care se vizitează des între ei, am încercat să-i contactez. Și am rămas cu încercarea, pentru că nici primarul din orașul Dărmănești nu poate fi găsit la primărie cand ai nevoie de el și evită să răspundă la telefon, nici președintele Consiliului Județean Bacău nu are timp de dat explicații la presă, fiind foarte ocupat. Întrebarea ar fi, ocupat cu ce? Căci reabilitarea drumului cu pricina, sigur nu se află pe lista priorităților.

Interesant de aflat este cum de primăria Dărmănești nu a reușit să face ceva pentru a reabilita tronsonul de drum spre cimitirul în jurul căruia s-a iscat atâta tam-tam. Ori nu a luat în calcul acest aspect, dat fiind faptul că nu există populație în zonă și conducerea nu a simțit vreo presiune în acest sens, ori a lăsat totul în seama Consiliului Județean, care probabil nu a considerat necesară o astfel de investiție. Ipotezele acestea ar fi putut fi clarificate dacă domnii șefi din administrație ar fi răspuns la telefon.

De remarcat însă și de apreciat în același timp, este faptul că etnicii maghiari din Harghita, aflați în administrația județului, funcționează pe principiul ”zis și făcut”. Ei nu se joacă de administrația și culmea, fiind în minoritate, chiar reușesc să ducă la bun sfârșit nenumărate proiecte și investiții.

De exemplu, dinspre comuna Sânmartin, județul Harghita până la indicatorul care anunță limita dintre cele două județe, sunt în desfășurare lucrări de refacere a drumului. Bine, e adevărat, la sfârșitul lucrărilor drumul va fi doar pietruit și nu știu cât de potrivit este materialul folosit – căci pare mai degrabă bun de pus la calea ferată, decât pentru a fi circulat cu anvelopele pe el, dar per total este mult mai decent.

Văzând tot efortul depus de cei din Harghita pentru a facilita accesul spre cimitirul militar disputat, pentru maghiari evident, oare cei din Bacău nu se simt rușinați de faptul că românii n-au pe unde merge civilizat în acea zonă, deși susțin că teritoriul le aparține? Mă întreb, au măcar în plan de a remedia situația? Și când??

Oare liderii maghiar de ce nu se plâng de lipsa banilor, așa cum ne-am obișnuit să auzim din partea politicienilor români atunci când li se reproșează că nu sunt în stare să dezvolte ceva absolut necesar în România?

Trecând însă peste aceste probleme de ordin administrativ și tehnic cu care ne confruntam zilnic în zilele noastre, românii trebuie să țină cont de sacrificiul de care au dat dovadă eroii acestei țări în vremuri grele și să nu se lase împiedicați când vine vorba de a aduce un omagiu acestora. Recunoștința și respectul pentru lupta purtată de către înaintași trebuie să rămână veșnic vie în sufletele noastre, indiferent de micile inconveniente ivite pe cale din cauza unor lideri vremelnici.

Așadar, nu dați înapoi și deschideți-vă inima prin prezența voastră alături de cei care vor simți românește pe 6 iunie, la ora 17:oo, în cimitirul militar internațional din Valea Uzului.

Nu uitați! Ei au murit, gândindu-se la noi. Noi vom sta la căpătâiul lor, mulțumindu-le?

 

Drumul județean 123, dinspre Dărmănești spre cimitir:

Imagini din Cimitirul Internațional al Eroilor – Valea Uzului:

Imagini din localitatea în care se află cimitirul:

Imagini care arată de unde începe granița județului Harghita și drumul care face legătura cu cimitirul:

Text: Viorela Gherasim

Foto: Robert Iosub

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy