Acord de principiu privind situația urșilor din județul Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul zilei de joi, 7 iulie a avut loc ședința extraordinară a consiliului județean  în cadrul căreia s-a formulat acordul de principiul conform căruia s-a hotărât trimiterea unei adrese cu privire la propunerile în legătură cu daunele cauzate de populația de urși din județ. Dat fiind faptul că legislația românească este permisivă în ceea ce privește protecția animalelor sălbatice, în special în ceea ce privește populația de urși, consiliul județean dorește să propună măsuri menite a asigura siguranța populației și a bunurilor acesteia. Pe lângă județul Harghita, trebuie precizat faptul că în România există mai multe județe care se confruntă cu un număr de exemplare de urși mai mare decât cel aprobat: Covasna, Bistrița, Brașov, Buzău, Mureș și Neamț. Conform statisticilor și datelor obținute, în județul Harghita, în anul 2014 pagubele cauzate de urși au crescut cu aproximativ 50% față de anul 2013 (de la 105 atacuri, la 156 atacuri), respectiv numărul victimelor atacurilor urșilor s-au dublat raportat în 2014 (de la 3 victime, la 7 victime). Având în vedere acestea, s-a urmărit de nenumărate ori convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, însă aceste inițiative nu au avut succes. În conținutul adresei sunt menționate și aspecte cu privire despăgubirile bănești și anumite  facilități, care ar trebui acordate în cazul în care atacurile animalelor sălbatice, în speță al urșilor, se soldează cu vătămări corporale. Același lucruri ar fi benefice să se aplică și în cazul pagubelor materiale rezultate în urma incidentelor survenite în drumul animalelor sălbatice aflate în căutare de hrană. (Întregul document poate fi citit aici: http://judetulharghita.ro/upload/public/consiliu/propuneri/2016/07_07_Propunere_DauneCauzateUrsi.pdf)

Prin intermediul activității, Consiliul Județean Harghita desfășoară o activitate susținută în această privință, dovadă stă și raportul în legătură cu daunele provocate de urși http://judetulharghita.ro/daune/raportul.html.

Președintele consiliului județean, în calitate de raportor în cadrul Comitetului Regiunilor a elaborat un raport bazat strict pe aspectul pericolului pe care aceste animale protejate de lege îl reprezintă pentru viața umană, gospodăriile și animalele domestice, precum și a daunelor frecvente pe care acestea le produc în România, și nu numai. Propunerile sale au fost incluse în proiectul de aviz Contribuția la procesul REFIT: Directiva privind păsările și Directiva privind habitatele: http://www.borbolycsaba.ro/ro/problema-ursilor-din-regiune-dezbatuta-din-nou-la-bruxelles/.

În cadrul ședinței extraordinare s-a votat și în ceea ce privește acordarea sumei de 25 mii lei pentru localitatea Feliceni pentru remedierea problemelor cauzate de inundații în satul Oțeni. Banii vor putea fi alocați doar după ce Inspectoratul pentru Situații de Urgență va trimite documentația cu privire la daunele înregistrate.

Miercurea-Ciuc, 7 iulie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy