Elvi megállapodás a Hargita megyei medvék ügyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Július 7- i rendkívüli ülésén Hargita Megye Tanácsa megfogalmazott egy elvi megállapodást tartalmazó beadványt a megyében uralkodó medveproblémáról. A levélben rámutatnak arra, hogy az európai szabályozás nincs összhangban a sajátos romániai viszonyokkal, ami a medvekérdést illeti, és módosítani kellene a vonatkozó törvényeket, mert emberéletekről van szó, valamint vadkárokról. A testület hangsúlyozza, hogy ez nem csak Hargita megyei probléma, hiszen Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Kovászna, Maros és Neamț megye is az előírtnál nagyobb számú medvepopulációval rendelkezik. Statisztikai adatok alapján 2014- ben a Hargita megyében okozott medvekár 50%-al haladta meg a 2013- ban okozott károkat (105- ről 156- ra emelkedett a támadások száma), az áldozatok száma 3-ról 7- re nőtt. Erre való tekintettel többször is megpróbálták összehívni a megyei készenléti bizottságot, sikertelenül. A levélben foglalt egyik konkrét javaslat, hogy ha egy személy vadállat okozta sérülés nyomán munkaképtelenné válik, lehetőség legyen korai nyugdíjazásra vagy szociális juttatásra, valamint ingyenes kórházi kezelésre. Továbbá vadkár esetén a tulajdonos közvetlenül fordulhasson kárfelmérő szakemberhez, és annak jelentése alapján, a polgármester láttamozásával együtt, továbbíthassák a kártérítési igényt a központi hatóságnak vagy az adott vadászterület kezelőjének, és a kérelmet elfogadható határidőn belül bírálják el. (A teljes dokumentum elérhető itt: http://hargitamegye.ro/upload/public/consiliu/propuneri/2016/07_07_Propunere_DauneCauzateUrsi.pdf A témában bővebb információ található a vadkarok.hargitamegye.ro és a https://www.facebook.com/vadkarok oldalon.)

Borboly Csaba elmondta, hogy az elmúlt időszakban ő maga is a Régiók Bizottsága tagjaként, jelentést dolgozott ki ezen törvény védte állatok jelentette veszélyről az emberek életére, gazdaságára és háziállataikra, valamint az országnak is okozott gyakori károkról. (Bővebb információ erről itt: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/brusszeli-elorelepes-medveugyben/)

A rendkívüli ülésen 25 ezer lej előirányozásáról is szavaztak Felsőboldogfalva község számára, az ócfalvi árvízkárok rendezésére, ám a pénzt csak azt követően tudják kiutalni, hogy a helyi önkormányzat elküldi a készenléti felügyelőség (ISU) igazolását.

Csíkszereda, 2016 július 7

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy