Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Acțiuni de patrulare și monitorizare în Parcul Național Călimani

Specialiștii Romsilva au derulat astăzi acțiuni de patrulare și monitorizare în Parcul Național Călimani.

Calimani National Park, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 24.556 de hectare pe raza județelor Suceava, Mureș, Bistrița – Năsăud și Harghita.

Conform Planului de Management, în Zonele de Protecție Strictă și Integrală, unde intervenția umană este interzisă, sunt incluse 16.808,4 hectare, iar în Zona de Conservare Durabilă, ”tampon”, se află 7.747,3 hectare.

Potrivit montaniarzi.ro Munții Călimani, partea a Carpaților Orientali sunt cei mai înalți munți vulcanici ai României. Cel mai înalt vârf al Munților Călimani are 2100 metri, Vârful Pietrosul Călimanilor. Despre Munții Călimani se spune că sunt cei mai sălbatici munți ai României, locul fiind un adevărat paradis pentru cei care iubesc muntele. Munții Căliman nu sunt singuri munți vulcanici din România, dar ei sunt cei mai înalți și cei mai extinși munți vulcanici fiind și cei care și-au încetat activitatea eruptivă ultimii. În plus în tot masivul munților Călimani se văd spectaculoase urme ale glaciaţiunii prin căldări glaciare şi creste alpine.

Probabil cea mai cunoscută şi mai accesibilă atracţie turistică este Rezervaţia Naturală 12 Apostoli, întinsă între pârâul Neagra Şarului şi pârâul Poiana Negri, pe suprafaţa căreia se găsesc diverse formaţiuni stâncoase neobişnuite. La 12 Apostoli se ajunge din satul Gura Haitii, pe un traseu turistic spectaculos. Rezervaţia este formată din mai multe stânci uriaşe cioplite sub forma unor siluete de oameni şi animale. Stâncile au primit nume precum: „Moşul“, „Guşterul“, „Mucenicul“, „Mareşalul“, „Ramses“, „Godzila“, „Dragonii“, „Cezar“, „Nefertiti“, „Cămila“, „Piciorul Hârlei“ sau „Poarta Hârlei“ şi alcătuiesc ceea ce se numeşte Templul Uriaşilor. Legenda spusă de localnici explică apariţia acestora în urma pietrificării de către Dumnezeu a unor oameni necredincioşi.

De sărbătoarea celor 12 Apostoli, pe 30 iunie, localnicii urcă din zonele învecinate pentru a sărbători „Moşii din Călimani“ cu originea în străvechiul cult dacic al soarelui, bradului şi focului, având ca temă principală cultul strămoşilor.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.