Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Altarul de la Șumuleu Ciuc a intrat în renovare, pentru vizita Papei Francisc

Pregătirile pentru venirea Papei Francisc la Șumuleu Ciuc sunt intense, iar o parte a acestui proces o constituie renovarea altarului în aer liber situat în şaua Sumuleului. Despre detaliile lucrărilor a vorbit pentru Pontifex.ro Bőjte Mihály OFM, superiorul mănăstirii franciscane din Şumuleu Ciuc.

După cum am putut afla, planurile originale ale altarului au fost întocmite de către preotul franciscan Albert Bartók, detaliile de execuţie fiind realizate de către arhitectul maghiar Imre Makovecz. La realizarea proiectului de construcţie a contribuit şi arhitectul ciucan Ernő Bogos, cel care avea să joace un rol foarte important în lucrările de modernizare ulterioare. Construcţia a fost ridicată pe teritoriul mănăstirii franciscane, acestuia revenind rolul de supraveghere şi de întreţinere.

Între anii 2015–2016 din fonduri externe s-a executat reabilitarea acoperişului altarului, iar paralel cu aceste lucrări s-a realizat drenajul şi izolarea construcţiei. Pe parcursul anilor Ordinul Franciscanilor, din fonduri proprii, a realizat toate reparaţiile necesare pentru a menţine clădirea într-o stare corespunzătoare.

Superiorul mănăstirii franciscane a subliniat faptul că altarul, în forma sa actuală, nu îndeplineşte cerinţele vizitei papale, iar din această cauză este nevoie de execuţia unor lucrări de modernizare.  Planurile acestor lucrări au fost executate de către arhitectul Ernő Bogos.

Se are în vedere repararea tencuielii din incinta altarului, repararea podiumului precum şi extinderea acestuia. Totodată se va repara acoperişul construcţiei, care va fi, de asemenea, extins peste suprafaţa întregii scene. În acelaşi timp crucea apostolică care se ridică deasupra altarului prezintă urmă de uzură şi de degradare. Se are în vedere şi repararea acestui element. Va fi modernizat echipamentul de sunet al altarului, şi va fi extins şi spaţiul amenajat pentru preoţi, invitaţi şi pentru presă. Costurile finale ale investiţiei sunt în curs de evaluare.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.