Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Alți trei angajați al Secției de cardiologie și trei pacienți au fost infectați cu noul coronavirus

 

În data de 18 iunie reprezentanții Asociației Casin și al Asociației pentru Județul Harghita au predat Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc a hotă biosecuritate, cumpărată din donații. La conferința de presă organizată cu această ocazie reprezentanții spitalului au prezentat și situația infecțiilor cu coronavirus de pe Secția de cardiologie al spitalului.

A fost semnat contract de comodat și reprezentanții Asociației Casin și al Asociației pentru Județul Harghita au predat spitalului o hotă biosecuritate, în valoare de 47 mii lei, cumpărată din donații. Aparatura predată spitalului pe perioadă nedeterminată va fi folosit în laboratorul de biologie moleculară.

Managerul spitalului, dr. Konrád Judit și-a exprimat mulțumirile în numele instituției pentru donația primită, care va mări capacitatea de diagnosticare al spitalului. ”Situația epidemiologică ne-a schimbat planurile inițiale: în locul în care ar fi trebuit să amplasăm această hotă, acum se face loc pentru zona roșie, unde să fie primiți pacienții cu suspiciunea infectării de coronavirus. Această zonă va fi amenajată aici, pentru ca secția de ortopedie să-și poate reprimi spațiile inițiale, pentru că această secție nu numai că și-a menținut activitatea, dar chiar și-a lărgit-o, primind pacienți și din județul Covasna și din zona Odorhei. Pentru hota sterilă o să amenajăm un nou spațiu. Vă mulțumim, că ne ajutați munca” – a spus managerul.

Profesorul Albert Beáta, coordonatorul laboratorului a explicat, în hota sterilă se face extracția materialului genetic al virusului, biosecuritatea este importantă pentru siguranța personalului și pentru a evita contaminarea probelor. Această aparatură va mări capacitatea de testare.

András Zoltán, președintele Asociației Casin a arătat, urmând exemplul Consiliului Județean Harghita, de la începutul pandemiei s-au gândit cum să ajute dotarea unităților medicale și au început și o strângere de fonduri, în cadrul căruia persoane fizice și juridice au contribuit în total cu 26 mii lei. Această sumă a fost completată cu 21 mii lei de către Asociația pentru Județul Harghita, sumă provenită din strângerea de fonduri pentru Spital.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a felicitat comunitatea din Casin, spunând, nici-o comună nu a oferit a donație de această anvergură. Președintele Consiliului Județean și-a exprimat mulțumirile și pentru cei care au oferit donații Asociației pentru Județul Harghita în cadrul strângerii de fonduri pentru spitale. ”Prin aceste donații  angajații spitalului simt sprijinul locuitorilor județului” – a spus Borboly Csaba.

Dr. Konrád Judit a oferit diplomă de apreciere AsociațeiCasin.

 

Testări din nou duminică și luni

 

Reprezentanții spitalului, managerul dr. Konrád Judit, dr. Balogh Csaba medic primar cardiolog și dr. Sergiu Sîngeorzan medic primar epidemiolog au prezentat  noutățile legate de situația infectărilor cu coronavirus de pe Secția de cardiologie al spitalului.

Miercuri toți pacienții internați pe secție și majoritatea angajaților au fost testați cu testul PCR pentru coronavirus. Conform rezultatelor, trei pacienți și trei angajați – două asistente și o infirmieră – sunt infectate cu coronavirus. Cei trei pacienți au fost transferați la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, boala cardiologică de care suferă este în ameliorare și nu prezintă simptome ale bolii Covid-19. Cei trei angajați ai spitalului sunt internați pe secțiile care îngrijesc pacienții infectați cu coronavirus.

Joi s-a încheiat testarea tuturor angajaților de pe secție, aceste rezultate urmând să fie primite joi seara. Luni și duminică vor fi repetate testările pentru pacienții și angajații secției.

Activitatea în ambulatoriul de cardiologie al spitalului este suspendată deocamdată, pe secție – cu luarea măsurilor de prevenție și purtarea echipamentului de protecție – sunt îngrijiți pacienții internați. Cei cu probleme cardiologice pot apela la Unitatea de Primiri Urgențe al spitalului, linia de gardă cardiologie funcționează, cei care necesită internare vor fi îngrijiți pe Secția de boli interne, iar cazurile grave, care necesită îngrijire specială, vor fi internați în Unitatea de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiaci critici al spitalului.

Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare. Membrii de familie ai angajaților infectați sunt în izolare la domiciliu. Pacienții externați de pe secția de cardiologie al spitalului au fost informați telefonic despre situația ivită.

Dr. Tar Gyöngyi, directorul Direcției de Sănătate Publică Harghita la conferința de presă a rugat locuitorii zonei, să respecte regulile deja cunoscute – purtarea măștii, spălarea mâinilor, distanțarea socială, evitarea locurilor aglomerate – deoarece numărul infecțiilor este în continuare  mare și sunt și decese cauzate de boala Covid-19. Măsurile de protecție sunt acum responsabilitatea individuală a fiecăruia, în județul nostru valul de infecții a venit mai târziu, acum avem însă multe cazuri – a accentuat directorul.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *