A kardiológiai osztály további három munkatársánál, illetve három betegénél igazoltak koronavírus fertőzést

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Június 18-án a Kászon Egyesület és a Hargita Megyéért Egyesület képviselői átadták a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára az adományokból vásárolt steril fülkét. Az ez alkalommal tartott sajtótájékoztatón a kórház illetékesei beszámoltak a kardiológiai osztályon történt koronavírus-fertőzés fejleményeiről is.

Használatba adási szerződést írtak alá a Kászon Egyesület és a Hargita Megyéért Egyesület vezetői az adományokból megvásárolt 47 ezer lej értékű steril fülkéről. A meghatározatlan időre a kórház használatába adott steril fülke a molekuláris biológiai laboratórium tevékenységét fogja szolgálni.

Dr. Konrád Judit menedzser elmondta, az intézmény munkaközössége hálás minden adományért, amely a kórház diagnosztikai képességét javítja. Kifejtette, a járványhelyzet keresztülhúzta a korábbi terveinket, ott, ahová a fülke kellene kerüljön, most piros zónát alakítanak ki koronavírus-gyanús betegek elhelyezése, tesztelése, kezelése érdekében. „Mindezt azért, hogy az ortopédiai osztály, amelyet hónapokkal ezelőtt elköltöztettünk, visszakerülhessen régi helyére, hisz ennek az osztálynak a tevékenysége nemcsak, hogy nem szűkült, hanem bővült is az utóbbi időszakban, Kovászna megyei betegeket is ellátunk ott. A steril fülke számára tehát folyamatban van a megfelelő helyszín előkészítése és köszönjük, hogy ezzel is segítették a munkánkat” – mondta a menedzser.

A kórházban zajló koronavírus-tesztelést irányító Albert Beáta professzor ismertette, a steril fülke a laboratóriumban a személyzet és a minták biztonságát szolgálja, ez alatt a műszer alatt történik a vírus genetikai anyagának az izolálása. Amikor használatba állítják a steril fülkét, nőni fog a tesztelési kapacitás.

A Kászon Egyesület elnöke, András Zoltán elmondta, Hargita Megye Tanácsának példáját követve a járvány kezdetén igyekeztek feltérképezni, hogy a helyi egészségügyi intézményeket mivel tudnák segíteni, így indult el a gyűjtés is, amely nyomán 26 ezer lejjel tudták támogatni az eszköz megvásárlását. A fennmaradó 21 ezer lejt a Hargita Megyéért Egyesület biztosítja, a kórházak javára szervezett adománygyűjtésből.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált a kászoni közösségnek, hisz – mint mondta – egyetlen község sem gyűjtött össze ekkora volumenű adományt. A megyei tanács elnöke köszönetet mondott azoknak is, akik a Hargita Megyéért Egyesületnek ajánlották fel adományukat és így ki tudták egészíteni a kászoni hozzájárulást. Az adományok révén a kórház alkalmazottai is érezhetik, hogy a megye lakossága mellettük áll – mondta Borboly Csaba.

Dr. Konrád Judit köszönő oklevelet adott át a Kászon Egyesület számára.

Vasárnap és hétfőn ismét mindenkit tesztelnek

A kórház képviselői, dr. Konrád Judit menedzser, dr. Balogh Csaba kardiológus főorvos és dr. Sergiu Sîngeorzan járványtanász főorvos beszámoltak csütörtökön a kardiológiai osztályon kialakult helyzet fejleményeiről is. Mint ismeretes, az osztályon hét alkalmazott fertőződött meg koronavírussal.

Szerdán minden beteget és az alkalmazottak többségét letesztelték PCR- teszttel. A szerdán készített tesztek eredménye szerint három beteg, illetve további három alkalmazott – két asszisztens és egy ápoló – eredménye lett pozitív koronavírusra. A három pácienst a Székelyudvarhelyi Városi Kórházba szállították át, kardiológiai betegségük javulóban van, a Covid-19 betegség tünetei nem jelentkeztek náluk. Az alkalmazottak a csíkszeredai kórház koronavírusos betegeket kezelő osztályaira vannak beutalva.

Csütörtökön újabb tesztek készültek, ezzel befejeződött az alkalmazottak tesztelése, eredményeik csütörtök estére várhatók. Vasárnap és hétfőn meg fogják ismételni továbbá a teszteket az alkalmazottak és betegek számára.

A kardiológiai járóbetegrendelő tevékenysége fel van függesztve, az osztályon pedig – a védőfelszerelés és védőintézkedések alkalmazása mellett – ellátják a beutalt betegeket. Akinek kardiológiai problémája van, az a sürgősségi osztályra jelentkezhet, a kardiológiai ügyeleti vonal működik. Akinek kórházi ellátásra van szüksége, azt a belgyógyászati osztályra utalják be, ha pedig súlyos beteg, aki speciális ellátást igényel, akkor felveszik a kardiológiai osztály őrzőjébe.

A járványtani felmérés még folyamatban van. A fertőzött alkalmazottak családtagjai otthoni elkülönítésben vannak. Az elmúlt egy hétben az osztályról kibocsájtott betegeket pedig a kórház értesítette a kialakult helyzetről.

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi igazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón ismételten felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy tartsák be a már ismert szabályokat – maszkviselés, kézmosás, személyes higiéné, távolságtartás, a zsúfolt helyek kerülése – hisz a fertőzések száma továbbra is magas és halálesetek is előfordulnak. Mindenki egyéni felelőssége most már a védekezés, a megyében az ország többi részéhez képest később jelentkezett a fertőzési hullám, most azonban magas a fertőzések száma – mutatott rá.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy