Amendamentul la legea antifumat, respins de comisia de sănătate din Senat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

senatComisia de Sănătate din Senat a respins marţi, 27 septembrie, iniţiativa legislativă care prevedea redefinirea spaţiului închis şi înfiinţarea cluburilor de fumători. Inițiatorii au dorit să elimine interdicția de a se fuma pe terasele acoperite, așa cum este prevăzut în prezent.

Astfel, spaţiul public închis a fost definit în amendament ca orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă.

Ministrul Sănătăţii  a făcut un apel către parlamentari pentru a păstra legea antifumat în forma în care este acum. 

„Fac un apel la responsabilitate, un apel pentru a opri schilodirea legii antifumat! Legea antifumat a fost atacată şi în Parlament! I s-au adus amendamente care pun în pericol sănătatea tuturor românilor, inclusiv a copiilor şi adolescenţilor. Aceste amendamente permit, în realitate, să se fumeze în orice spaţiu. România ar deveni un caz unic în lumea civilizată. Ar deveni, potrivit tuturor experţilor pe care i-am consultat, prima ţară care îmblânzeşte legea antifumat. Este un record pe care nu mi-l doresc şi pe care nu cred că ni-l dorim”, a spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit digi24.ro, un sondaj recent arată că 60 % dintre fumătorii adulţi nu vor ca regulile să fie îmblânzite.  Anual, 42.000 de români sunt ucişi de bolile provocate de fumat, iar statul a cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru tratamentul a două milioane de pacienţi fumători.


Sursa: ZPN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy