Analiza ISU Harghita 2019

0

Articol disponibil în: Română

Foto: ISU Harghita

INTRODUCERE

Activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al Judeţului Harghita în anul 2019 a fost orientată permanent pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Strategia de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi a noilor abordări privind managementul situaţiilor de urgenţă.

Concluziile desprinse din analiza situaţiei operative atât la nivel naţional cât şi la nivelul zonei de competenţă au reliefat cu pregnanţă necesitatea managementului siutaţiilor de urgenţă în sistem integrat.

Această necesitate, pe parcursul anului 2019 a fost reflectată atât în conţinutul noilor acte normative care vizează gestionarea situaţiilor cât şi prin cerinţele efective puse în faţa structurilor menite să gestioneze situaţiile de urgenţă.

 

  1. OBIECTIVE

Ca obiectiv prioritar al unităţii în 2019 a fost , creșterea gradului de pregătire și antrenare  a personalului ca urmare a primirii  de echipamente și tehnică modernă care a dus la creșterea gradului de operativitate a inspectoratului în zona de competentă.

Alte obiective specifice avute în vedere pentru anul 2019, au fost:

  • Creşterea rolului de autoritate de stat al instituţiei la nivel judeţean;
  • Reducerea numărului de incendii la locuinţe, anexe şi proprietăţi individuale, precum şi a celor de vegetaţie uscată;
  • Creşterea performanţei activităţii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă;
  • Crearea unei culturi de securitate la nivelul comunităţilor locale (autorităţi şi cetăţeni) astfel încât gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de riscuri naturale sau tehnologice să poată fi realizată pe cât este posibil cu resurse locale;
  • Identificarea unor potenţiali parteneri, inclusiv pentru accesarea de fonduri europene, pentru derularea unor campanii de informare preventivă a populaţiei;
  • Sporirea nivelului de competenţă a inspectorilor şi creşterea nivelului de calitate a activităţii preventive;
  • Creşterea nivelului de pregătire şi educaţie a populaţiei în domeniul situaţiilor de urgenţă;
  • Îmbunătăţirea gradului de protecţie a populaţiei în situaţii de protecţie civilă;
  • Asigurarea unui grad sporit de siguranţă cetăţeanului aflat în spaţii publice;
  • Reducerea numărului obiectivelor puse în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi a utilizării mijloacelor şi materialelor neomologate;
  • Reducerea riscului de producere a unor evenimente cu consecinţe grave la instituţii publice şi operatori economici din zona de competenţă;
  • Orientarea acţiunilor preventive către promovarea masurilor de reducere a riscului la dezastre şi crearea mentalităţii proactive a societăţii civile privind răspunsul şi comportamentul în cazul producerii dezastrelor;
  • Desfăşurarea unor acţiuni de prevenire în parteneriat cu Direcţia Silvică Harghita şi I.T.R.S.V. Braşov – Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Harghita, în vederea prevenirii incendiilor la fondul forestier;
  • Reducerea numărului obiectivelor puse în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Pentru obiectivele stabilite pe servicii, compartimente şi subunităţi au fost întocmite şi implementate sarcini şi măsuri concrete în documentele de organizare, planificare şi îndeplinire a misiunilor ce au stat in faţa unităţii, completate permenent cu cerinţele actelor normative apărute în cursul anului 2019.

 

III. ACIVITATEA STRUCTURILOR SUBORDONATE PRIMULUI ADJUNCT

 

APĂRAREA ÎMPOTRIVA INCENDIILOR

III. 1. În domeniul activității preventive

În cursul anului 2019, cadrele miliatre din Inspecţia de Prevenire au executat un număr de 928 controale de prevenire, față de 719 în anul 2018, reprezentând o creștere de 29%.

Cele 938 controale de prevenire efectuate în anul 2019 au fost materializate la următoarele categorii de construcții: 398 operatori economici, 391 instituţii, 87 obiective de investiţii,  59 localităţi, 2 construcţii hidrotehnice și 1 obiective care prezintă pericole majore în care sunt implicate substanţe periculoase.

În cursul  anului 2019, activitățile de control au fost structurate astfel:

  • controale de fond la unităţi administrativ-teritoriale, operatori economici şi instituţii din judeţul Harghita;
  • controale tematice planificate și inopinate la unităţi sanitare cu paturi, unități de îngrijire și cazare a copiilor instituționalizați, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități, unităţi de cult, cultură, unităţi silvice, spații comerciale, unităţi de turism şi agrement, unităţi de învăţământ, stații de distribuție a carburanților pentru autovehicule, operatori economici care prezintă pericol de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, obiective încadrate în categoria monumente istorice, investiţii şi organizări de şantier, obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci și săli de cinematograf/spectacole;

Pe timpul activităţilor desfăşurate, au fost constatate un număr de 3.565 deficienţe privind apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă, din care 1.374 au fost soluţionate operativ pe timpul controalelor, 1.605 sancţionate și 586 nesancționate, dar cu termen de remediere a deficiențelor constatate.

Procentual rezultă soluţionarea a 39 % şi sancţionarea a  45 %  din deficienţe, din totalul celor constatate.

În urma controalelor efectuate au fost aplicate un numar de 78 sancţiuni contravenţionale cu amendă, in cuantum de 180.100lei, față de 97 sancțiuni în 2018 cu un cuantum de 181.000 lei, se constată scăderea numărului de sancțiuni aplicate cu 24%.

În cursul anului 2019 au fost instrumentate un număr de 613 documentaţii de avizare/autorizare. Astfel, au fost soluţionate în termen legal un număr de:

  • 31 – autorizaţii de securitate la incendiu emise;
  • 20 – cereri de autorizare în domeniul securității la incendiu respinse;
  • 89 – avize de securitate la incendiu emise;
  • 59 – cereri de avizare respinse;
  • 74 – avize pentru transportul deșeurilor periculoase
  • 20 – acorduri pentru realizarea jocurilor de artificii;
  • 320 – puncte de vedere privind avizarea / autorizarea diverselor categorii de construcţii solicitate de investitori;

În cursul anului 2019, în evidenţele nominale ale inspectoratului au fost cuprinse un număr de 87 de obiective de investiţii, toate fiind controlate pe timpul derulării lucrărilor de execuţie. Tot în această perioadă, au fost recepţionate un număr de 20 obiective de investiţii, la fiecare obiectiv participând în calitate de membru sau invitat în comisia de recepţie, un cadru desemnat din partea inspectoratului.

Cadrele Inspecției de Prevenire au mai executat:

  • 35 activităţi de audit de supraveghere la persoane juridice atestate, prestatoare de servicii în domeniul securităţii la incendiu (ignifugare; încărcare, verificare, reparare stingătoare; proiectare şi verificare instalaţii speciale de detecţie, semnalizare şi stingere a incendiilor);
  • 562 exerciţii de alarmare în caz de incendiu cu prilejul executării unor controale de fond şi tematice la diverse tipuri de obiective (unităţi sanitare, unităţi de îngrijire şi cazare a copiilor instituţionalizaţi, bătrânilor persoanelor cu handicap, unităţi de învăţământ, obiective surse de risc chimic).
  • 478 instruiri la operatori economici, 304 instruiri la instituţii, 59 instruiri la localităţi. Aceste activităţi de instruire, au avut o tematică diversă, vizând principalele aspecte referitoare la identificatea, evaluarea şi controlul riscurilor de incendiu, dar şi adoptarea unei conduite preventive adecvate riscurilor existente, de către persoanele instruite.

Activitatea de informare preventivă desfăşurată în cursul anului 2019 de către personalul Inspecției de Prevenire și a subunităților de intervenție, s-a materializat prin elaborarea şi difuzarea următoarelor categorii de materiale informative:

–  28 materiale în presa scrisă, audio-tv;

–  6.237 afişe cu tematică specifică în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă;

–  20 pliante, cu un tiraj de 34.921 exemplare ditribuite publicului țintă, în cadrul campaniilor naţionale de prevenire a situaţiilor de urgenţă.

 

PREGĂTIREA ÎN DOMENIUL SITUAȚIILOR DE URGENȚĂ

 

În anul 2019, pe linia pregătirii inspectoratul a avut ca obiectiv specific elaborarea, controlul și îndrumarea activităților care vizează pregătirea personalului operativ, a celui din cadrul serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, a autorităților publice și salariaților, formarea în ocupațiile din domeniul reglementat și coordonarea voluntariatului.

  • Pregătirea personalului operativ din subunitățile de intervenție:

Formarea profesională continuă a personalului operativ de la nivelul subunităţilor de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita în anul 2019 s-a organizat în conformitate cu Ordinul inspectorului şef nr. 969/19/I-HR din 26.03.2019 privind organizarea şi desfăşurarea formării profesionale continue a personalului operativ din subunităţile de intervenţie ale serviciilor profesioniste.

Scopul general al formării profesionale continue a personalului operativ din subunităţile de intervenţie l-a constituit însuşirea cunoştinţelor teoretice, formarea deprinderilor şi aptitudinilor necesare pentru asigurarea capacităţii de răspuns credibile şi îndeplinirea misiunilor specifice subunităţilor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, independent sau în cooperare cu celelalte componente ale sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă.

În anul 2019, formarea profesională continuă a personalului operativ din subunitățile de intervenție  s-a desfășurat în două forme:

  1. a) fără scoatere de la locul de muncă, prin pregătire la nivelul subunităților și al raioanelor de intervenție;
  2. b) cu scoatere de la locul de muncă, prin stagii de formare profesională în sistem modular organizat în centre de antrenament și pregătire de specialitate organizate la nivel național, activitate la care au participat 90 de ofițeri și subofițeri din structurile operative ale inspectoratului.

2)  Pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă a autorităților locale

În anul 2019 activitatea de pregătire în domeniul situațiilor de urgență s-a desfășurat în conformitate cu Ordinul Inspectorului General al Inspectoratului pentru Situații de Urgență nr. 1/IG din 04.01.2019 și a Planului de pregătire în domeniul situațiilor de urgență în anul 2019 aprobat de către Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Această formă de pregătite s-a materializat în două forme;

  1. a) Pregătire prin instructaje și convocări desfășurate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,OLTUL’’ al județului Harghita, unde au fost organizate 14 instruiri de pregătire la care au participa conducătorii operatorilor economic surse de risc, șefii serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, inspectorii de protecție civilă sau cadre tehnice PSI;
  2. b) Pregătire prin cursuri la Centrele de Pregătire din subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la care au participat un număr de 11 persoane din cadrul comitetelor locale pentru situații de urgență.

O nouă formă de pregătire, a constat-o pregătirea în comun a serviciilor profesioniste pentru situații de urgenți și serviciile voluntare pentru situații de urgență, aceasta materializându-se prin activități de pregătire la sediile subunităților, la care au participat 27 servicii voluntare pentru situații de urgență și exerciții în instituții și operatori economici la care au participat 35 servicii voluntare pentru situații de urgență.

 

3) Concursuri

  1. Concursul cu elevii cu tematica „Prietenii pompierilor”:

– la etapa judeţeană au participat un număr de 12 echipaje cu clasarea pe locul I la fete a echipajului de la Școala Gimnazială ,,Sfântul Andrei,,  din comuna Sărmaş, iar la mixt/băieţi a echipajului Şcolii Gimnaziale „Geo Bogza” din orașul Bălan;

  1. Concursul cu elevii cu tematica „Cu viaţa mea apăr viaţa”:

a ) la etapa judeţeană a concursului au participat un număr de 8 echipaje, 4 echipaje la ciclul gimnazial și 4 echipaje la ciclul liceal, iar la finalul concursului la ciclul gimnazial pe locul I s-a clasat echipajul de la Colegiul Naţional ,,Octavian Goga”Miercurea Ciuc, ocupantă a locului V la etapa națională;  iar la ciclul liceal pe locul I s-a clasat echipajul de la Colegiul Naţional  „Octavian Goga” din municipiul Miercurea Ciuc, ocupantă a locului VI la etapa națională;

  1. Concursurile profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă s-a organizat în luna iunie, unde au participat un număr de 24 servicii voluntare pentru situații de urgență, iar în urma desfășurării concursului pe primul loc s-a clasat SVSU Vlăhița, pe locul doi SVSU Sânmartin, iar pe locul trei SVSU Sărmaș.
  2. Concursurile serviciilor profesioniste pentru situații de urgență a pus față în față loturile celor trei detașamente din structura organizatorică a inspectorattului, iar învăngători au fost cei din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu Secuiesc.

 

RĂSPUNSUL ÎN SITUAȚII DE URGENȚĂ

 

În anul 2019 subunităţile din organica inspectoratului împreună cu serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au participat la 3288 intervenţii, faţă de 2692 înregistrate în anul precedent, înregistrându-se o creştere de 22,14%.

 

Apeluri de urgenţă :

În perioada analizată, s-au înregistrat  3631 solicitări pentru intervenţii, apeluri primite prin 112 sau prin alte moduri de anunţare, structurate astfel:

  • 3288 deplasări cu intervenţii (90,55%);
  • 232 deplasări fără intervenţie (6,39%);
  • 34 intervenţii de la care structurile din organica inspectoratului au fost întoarse din drum ( 0,94%);
  • 77 deplasări care s-au dovedit a fi alarme false (2,12%).

De asemenea în anul 2019, s-au executat de către subunităţile inspectoratului:

  • 379 activităţi de educare şi instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă, recunoaştere în teren;
  • 65 exerciţii cu forţe în teren.
  1. Intervenţii pe categorii

Participarea la cele 3288 intervenţii a fost următoarea:

  • la 3064 intervenţii au participat subunităţile specializate ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita (93,19%);
  • la 150 intervenţii au participat subunităţile specializate ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (4,56%);
  • la 74 intervenţii au participat Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (2,25%) .

Repartizarea celor 3288 evenimente pe tipuri de intervenţii este următoarea:

  • 203 au fost pentru stingerea incendiilor (6,17%);
  • 153 intervenţii la alte situaţii de urgenţă (4,65%) ;
  • 182 alte intervenţii (5,54%);
  • 2 intervenţii pentru protecţia mediului (0,06%);
  • 22 acţiuni pentru asigurarea-supravegherea zonei de producere

probabilă a situaţiilor de urgenţă (0,67 %).

  • 2726 pentru cazuri de urgenţă asistate de S.M.U.R.D. (82,91%);

 

La cele 3288 intervenţii a participat următorul personal:

  • 138 ofiţeri;
  • 314 subofiţeri;
  • 101 personal din cadrul serviciilor voluntare;
  • 502 reprezentanţi din cadrul IPJ Harghita;
  • 400 reprezentanţi din cadrul IJJ Harghita;
  • 68 reprezentanţi ai CLSU;
  • 742 cetăţeni;
  • 184 salariaţi.

1.3. Indicatori de performanţă la intervenţii

Valoarea pagubelor în urma intervenţiilor din anul 2019 a fost 5.429.990 lei (5.274.290 lei în urma intervenţiilor la incendii, 134.100 lei în urma intervenţiilor din categoria alte situaţii de urgenţă, 11.600 lei în urma evenimentelor din categoria alte intervenţii şi 10.000 pe timpul intervențiilor de protecția mediului), comparativ cu anul trecut când valoarea a fost de 6.455.900 lei, iar bunurile salvate au fost în valoare de 51.725.200 lei ( 38.247.600 lei în urma incendiilor, 10.950.600 lei în urma intervenţiilor din categoria alte intervenţii şi 2.527.000 lei în urma altor situaţii de urgenţă), faţă de 50.682.200 lei în  anul 2018.

Pe timpul intervenţiilor, s-au înregistrat:

  • 682 persoane salvate: 2.351 adulți și 331 copii;
  • 684 persoane rănite;
  • 35 persoane decedate: 34 adulţi și 1 copil (dintre acestea 30 au decedat pe timpul intervențiilor SMURD);
  • 133 animale salvate: 30 mari, 62 mici şi 10 păsări;
  • 79 animale moarte: 3 mari, 66 mici și 10 păsări.
  1. Analiza statistică şi comparativă a incendiilor

În perioada 01.01. – 31.12.2019, în zona de competenţă a I.S.U. ”Oltul” a judeţului Harghita, s-au înregistrat 203 incendii faţă de 221 incendii produse în anul 2018, înregistrându-se o scădere a nivelului acestora cu 8,14 %.

anul 2018 anul 2019
221 incendii                      203 incendii

                                                          

 

Cele 203 incendii produse, au fost generate de: 

  • scurtcircuit: 62 (30,54 %);
  • efect termic: 55 (27,09 %);
  • flacără: 40 (19,70 %);
  • jar sau scântei: 34 (16,74 %);
  • trăsnet și alte fenomene naturale: 7 (3,44%);
  • scântei mecanice: 2 (0,98 %);
  • autoaprindere: 1 (0,49 %);
  • arc sau scânteie electrică: 1 (0,49 %);
  • efect termic al curentului electric: 1 (0,49 %);
  1. Alte intervenţii:

În  anul 2019, la nivelul zonei de competenţă a inspectoratului, s-au produs 182 evenimente din categoria alte intervenţii, reprezentate de:

  • 97 incendii de vegetaţie uscată;
  • 11 incendii la deşeuri;
  • 40 incendii la coşuri de fum;
  • 8 misiuni de căutare persoane rătăcite/dispărute;
  • 7 intervenții pentru salvări de animale;
  • 1 intervenție în cazul unui accident aviatic;
  • 18 alte intervenţii;

Conform statisticelor, intervențiile din această categorie reprezintă o creștere cu un procent de 40 %, faţă de anul precedent când s-a înregistrat un număr de 130 alte intervenţii.

  1. Alte situaţii de urgenţă

În perioada analizată s-a înregistrat 153 intervenţii pentru alte situaţii de urgenţă, repartizate astfel:

  • 61 intervenţii la inundaţii (39,87%);
  • 16 intervenţii pentru asanarea și distrugerea muniţiie rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare (10,45%);
  • 25 intervenţii la fenomene meteo periculoase generate de vânt și viscol (16,34%);
  • 41 misiuni pentru asigurarea de măsuri la evenimente publice de amploare generatoare de situaţii de urgenţă (26,80%);
  • 3 intervenții la explozii, neurmate de incendii (1,96%);
  • 2 intervenţii la accidente de transport în care au fost implicate substanțe periculoase (1,30%);
  • 1 intervenție la alunecări de teren (0,66%);
  • 1 intervenție în cazul unei avarii la o magistrală transport energie electrică (0,66%);
  • 3 alte situaţii de urgenţă (1,96%);

Situaţia comparativă a intervenţiilor pirotehnice (asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată şi distrugerea muniţiei asanate):

 

  1. Protecția mediului:

     Intervențiile din această categorie, înregistrate în anul 2019 au fost în număr de 2 cu 60 % mai puține față de anul 2018 când s-au înregistrat 5 intervenții pentru protecția mediului.

 

  1. În anul 2019 la nivelul zonei de competență s-au executat un număr de 22 misiuni de asigurare, supraveghere a zonei de producere probabilă a situațiilor de urgență față de cele 42 înregistrate în anul 2018.

  

  1. Intervenţii SMURD

Numărul de intervențiilor SMURD înregistrate în anul 2019 a fost de 2726, față de 2155 intervenții în anul 2018, reprezentând o creștere de 26,49 %

Din cele 2727 intervenții SMURD:

  • 2596 intervenţii pentru prim ajutor medical de urgenţă – intervenţii SMURD (95,23 %);
  • 37 intervenţii pentru descarcerare (1,35 %);
  • 51 intervenţii pentru asistenţă persoane (1,88 %);
  • 42 misiuni de asigurare la diferite evenimente (1,54 %);

 

MANAGEMENT OPERAȚIONAL

 

Anul 2019, din punct de vedere operativ, a însemnat un an în care pregătirea și profesionalismul structurilor de intervenție au fost puse la încercare prin multiple și diversificate manifestări ale tipurilor de risc. Din activitatea pe linie operativă a inspectoratului, putem stabili anumite puncte de reper, respectiv câteva misiuni care au presupus un efort deosebit de planificare, organizare și riscuri semnificative pe timpul desfășurării acestora.

În ordine cronologică, aceste misiuni au fost:

  • un accident de transport pe calea ferată, produs în data de 03.04.2019, în care au fost implicate substanțe periculoase; evenimentul s-a produs în gara CFR Siculeni ca urmare a unei fisuri a unui vagon dintr-o garnitură încărcată cu URAN rezultând deversarea substanței chimice pe calea ferată; gestionarea situației de urgență a presupus cooperarea mai multor structuri județene, respectiv forțe din cadrul IPJ Harghita, IJJ Harghita, din cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență al localității Siculeni, din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Harghita, și un echipaj CBRN din cadrul ISU Bacău; intervenția a fost organizată și s-a desfășurat conform procedurilor, fiind finalizată fără alte efecte negative înregistrate;
  • inundațiile înregistrate în perioada 20.05.-22.05.2019, produse în principal pe zona de nord a județului, cu afectarea localităților: Suseni, Gheorgheni, Ciumani, Sărmaș, Lăzarea, Toplița dar și în municipiul Miercurea Ciuc. Pentru înlăturarea efectelor în perioada menționată fost executate mai mult de 20 intervenții ale subunităților din organică, la care s-au adăugat intervențiile serviciilor voluntare pentru situații de urgență din localitățile afectate;
  • vizita Suveranului Pontif în municipiul Miercurea Ciuc, din data de 01.06.2019, a reprezentat o provocare, o misiune de o anvergură deosebită, cu o concentrare de forțe și mijloace din 26 inspectorate județe, sprijiniți de Unitatea Specială de Intervenții în Situații de Urgență din cadrul IGSU, de instituții de la nivel județean și de Inspectoratul General de Aviație, care, sub coordonarea și cu participarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență s-a transformat într-o misiune reușită;
  • incendiul produs în data de 06.06.2019, în municipiul Odorheiu Secuiesc, la un atelier de dezmembrări auto aparținând SC DEMACO SRL; incendiul prin natura obiectelor depozitate în atelier s-a manifestat cu o violență deosebită pe o suprafața de aproximativ 800 mp la atelier și 1800 mp la acoperiș; pentru lichidarea acestuia a fost necesară suplimentarea de forțe și mijloace, astfel încât la finalizarea intervenției statistica forțelor participante era 24 autospeciale de intervenție și 164 forțe, pagube materiale însemnate și din păcate 2 persoane rănite;
  • inundațiile înregistrate în mai multe perioade ale lunii iunie, în urma cărora au fost afectate mai ales localitățile din zona Ciucului și care au provocat pagube însemnate;
  • accidentul aviatic produs în data de 27.06.2019, în care un avion utilitar cu două persoane la bord, cetățeni străini, datorită unor defecțiuni tehnice s-a prăbușit pe Vârful Mădăraș din Munții Harghita; intervenția a fost una foarte grea, care a pus la încercare forțele de intervenție datorită zonei în care avionul s-a prăbușit, respectiv zonă de munte cu pădure deasă, greu accesibilă, ce presupune un efort deosebit atât din punct de vedere fizic cât și unul de organizare și desfășurare a intervenției; profesionalismul, dedicația și buna cooperare cu structurile implicate, atât cele de pe plan local cât și cele din plan regional a făcut ca intervenția să fie finalizată cu succes, persoanele să fie găsite intr-un timp scurt, extrase cu elicopterul SMURD din pădure și transportate pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare la unități spitalicești;
  • intervenția pentru distrugerea muniției asanate din data de 02.07.2019, misiune în care au fost distruse, sub coordonarea ofițerului pirotehnist din cadrul Unității Speciale de Intervenții în Situații de Urgență (USISU), 134 elemente de muniție asanate pe teritoriul județelor Covasna și Harghita.

Pentru a se ajunge la rezultate bune și reușite ale intervențiilor pe tot parcursul anului s-a acordat asistenţă tehnică de specialitate autorităţilor administraţiei publice locale în aplicarea şi respectarea prevederilor legale în domeniul situaţiilor de urgenţă şi menţinerea unei colaborări la un nivel cât mai ridicat în ceea ce priveşte activitatea comună desfăşurată atât în momentul manifestării situaţiilor de urgenţă cât şi în ceea ce priveşte activităţile premergătoare şi post manifestării acestora.

 

  1. OBIECTIVE PENTRU ANUL 2020

Inspectoratul îşi propune următoarele obiective pentru anul 2020:

  • creşterea capacităţii de răspuns integrat în situaţii de urgenţă medicală, incendii şi protecţie civilă;
  • implementarea unor noi proceduri operaţionale şi tehnologii moderne;
  • consolidarea cooperării la nivel judeţean;
  • efectuarea demersurilor pentru deblocarea posturilor vacante în vederea ocupării acestora şi obţinerea aprobărilor de rigoare;
  • organizarea şi desfăşurarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante existente în statul de organizare;
  • să continuam demersurile de preluare a imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea Garda Corbu şi Punctul de lucru Bălan;
  • să efectuăm demersurile necesare în vederea îmbunătăţirii performanţei energetice a imobilului în care îşi desfăşoară activitatea I.S.U. Harghita şi Detaşamentul de Pompieri Miercurea Ciuc;
  • dotarea cu echipament de intervenţie pentru personalul operativ;
  • actualizarea protocoalelor cu toste structurile cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă potrivit reglementărilor în vigoare şi în mod deoasebit cu prevederile H.G. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc;
  • actualizarea/întocmirea procedurilor specifice fiecărui tip de risc identificat la nivelul zonei de competenţă.

 

  1. CONCLUZII

În concluzie, inspectoratul în anul 2019  şi-a îndeplinit obiectivul general şi obiectivele specifice, având în vedere situaţia operativă dificilă, diminuarea numărului de cadre, ca urmare a trecerii în rezervă cu drept de pensie sau mutarea lor la cerere în alte garnizoane.

 

 

INSPECTOR ŞEF II

       Colonel

    Stelian CIMPOEŞU

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy