SJU Miercurea-Ciuc: Luna mai, dedicată screeningului pentru depistarea precoce a melanomului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Cu ocazia Zilei Mondială a Melanomului, celebrată marți, 7 mai, Spitalul Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc organizează screening gratuit.

Întreaga lună mai va fi dedicată screeningului pentru depistarea precoce a acestui cancer de piele.   

Incidența melanomului este în creștere de la an la an. Melanomul reprezintă aproximativ trei la sută din totalul cazurilor de tumori maligne și este cel mai frecvent tip de tumoră în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani.

Riscul este mai mare pentru cei care au suferit adesea arsuri solare, folosesc aparate de bronzat, au pielea deschisă, părul deschis sau multe alunițe. Merită să verificăm regulat alunițele noastre. Dacă observăm asimetrie, margini neregulate sau încețoșate, variații de culoare, o dimensiune mai mare de 6 mm sau modificări față de starea anterioară, trebuie să consultăm un dermatolog. Controlul dermatologic anual se recomandă tuturor, iar pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare și cu multe alunițe este esențial, pentru a detecta eventualele modificările la timp și în stadii incipiente.

Acest lucru crește semnificativ șansele de vindecare. În stadiile incipiente, supraviețuirea de 5 ani este de 98%, dar dacă metastazele apar în ganglionii limfatici, această șansă scade la 64%.

Spitalul Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc organizează screening gratuit pentru melanom până în date de 31 mai 2024, zilnic între orele 11:00 și 12:00. Screeningul se desfășoară în cabinetul de dermatologie. Este nevoie de programare prealabilă, bilet de trimitere nu este necesar. Programările pot fi făcute la numărul de telefon 0721280655.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy