Aniversarea Revoluției din ’56

0

Articol disponibil în: Magyar Română

DCIM100MEDIA

Revoluția din ’56 în Ungaria a avut un impact mare pe tinerii din acea perioadă. Mulți tineri au fost dornici să lupte pentru ștergerea regimului comunist, riscând propria viață în ciuda tinereții. Pentru că în acest an se împlinesc 60 de ani de când a izbucnit revoluția, Tabăra EMI pune mare accent pe acest lucru.

DCIM100MEDIAOrganizatorii au invitat oameni excepționali la această ediție, care au făcut parte din revoluție, ba chiar au și fost condamnați la închisoare, din cauza faptului că își doreau libertatea.

Wittner Maria nu a avut niciodată o viață ușoară, odată cu sosirea revoluției viața dumneaei devenind și mai grea. Wittner Maria și-a dorit întotdeauna să meargă la un liceu de arte, dar acest lucru nu a fost posibil, ea fiind nevoită să termine un liceu de profil real.„Pentru că niciodată nu mi-a plăcut realul, am renunțat la școală, am renunțat pur și simplu pentru că nu mi-a plăcut”– spune Wittner Maria. În anul 1956 s-a îmbolnăvit, a fost diagnosticată cu o hepatită foarte gravă, după ce a ieșit din spital nu și-a mai găsit de lucru din cauza bolii, acesta fiind și motivul pentru care s-a alăturat revoluționarilor. La 19 ani a început să lucreze la radio, dar din păcate, după puțin timp a fost arestată și condamnată la moarte, după ștergerea sentinței a stat în spatele gratiilor până în anul 1970, „Când m-am întors să-mi văd casa, nu o mai găseam, după aceea am aflat că a fost bombardată în 1956. Dacă nu m-aș fi alăturat revoluționarilor aș fi murit acolo, totuși viața mea are un rost, și cineva a avut grijă de mine”- a confirmat Wittner Maria.DCIM100MEDIA

Muranyi Levente avea doar 17 ani când a izbucnit revoluția. Din cauza faptului că provenea dintr-o familie de baroni nu au fost văzuți cu ochi bun în perioada comunismului. Tatăl lui a fost director la firma Konkordia, firmă care aproviziona armata maghiară cu alimente. Muranyi Levente a fost arestat în timp ce, împreună cu alți 13 tineri, organizau revoluția. Dintre acești 13 tineri 3 au fost condamnați la moarte și  fost uciși a doua zi, iar ceilalți au fost condamnați la 3 ani de închisoare.

DCIM100MEDIA

Tot la acest discurs a luat parte si Popely Laszlo, istoric maghiar. Popely Laszlo a vorbit despre situația revoluției din Cehoslovacia, fiindcă revoluția din Ardeal a fost de multe ori discutată. Acesta a precizat faptul că cehii și slovacii au fost foarte bine organizați. Maghiarii din acea regiune nu au făcut parte din revoluție, dar au fost foarte încântați de faptul că în Ungaria se luptă pentru libertate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy