Codexul „Karacsay”-schimbă istoria maghiară

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mandics Gyorgy este un istoric care și-a dedicat viața cercetării Codexului Karacsay, un codex foarte controversat în rândul istoricilor maghiari. Codexul Karacsay datează din anii 1600, are două volume și este scrisă cu rune.

Codex este numit așa fiindcă prima căreia i-a aparținut codexul a fost contesa Karacsay. Kiralyi Pal a fost cel care a început să atragă atenția asupra acestui codex scris cu rune, în anul 1888. Academicienii din acea vreme au negat autenticitatea acestui manuscris, din mai multe motive. Un motiv ar fi faptul că acest codex este scris cu rune, care nu ar trebui să fie posibil în acea perioadă, un al doilea argument ar fi faptul că acest codex schimbă istoria maghiarilor și provenirea acestei nații.

Mandics Gyorgy, cel care a cercetat și el acest codex, spune că manuscrisul dezvăluie faptul că maghiarii nu au fost un popor fără nicio cultură, un popor needucat și nu au fost nici barbari siberieni. Codexul arată foarte clar faptul că acest popor a fost un popor cu o cultură foarte complexă. În codex nu apare nicio referire catolică, deși a apărut în 1600, scriitorii au scris despre cele 4 elemente: aer, apă, foc și pământ. Un alt lucru revoltător care apare în codex ar fi faptul că maghiarii s-au instalat prima dată în Ardeal.

Mandics Gyorgy a mai confirmat faptul că acest codex este foarte greu de descifrat. Runele sunt scrise de foarte multe ori în alt stil, în funcție de persoana care a scris-o. Istoricul a scris o carte în care este analizată și tradusă acest codex împreună cu alți cercetători.

Cei care sunt pasionați de istorie și de acest scris au avut posibilitatea să participe la un spectacol dedicat doar runelor în Cortul Szenas.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy