Az ’56- os forradalom évfordulója

0

Articol disponibil în: Magyar Română

DCIM100MEDIA

Az ’56- os magyarországi forradalom nagy hatást gyakorolt a kor fiataljaira, akik a kommunista rendszer eltörléséért harcoltak, kockáztatva életüket is. Mivel idén van a forradalom kitörésének 60. évfordulója, az EMI tábor nagy hangsúlyt helyez az eseményre.

A szervezők a tábor idei kiadására a forradalomban résztvevő rendkívüli embereket hívtak meg, akik a börtönt is megjárták szabadságvágyuk miatt.
Wittner Mária korántsem könnyű élete a forradalommal még nehezebbé vált. Mindig is művészeti középiskolába szeretett volna járni, de ez nem volt lehetséges, végül reál középiskolába iratkozott. „Mert soha nem kedveltem a reál szakot egyszerűen elhagytam az iskolát”- mondja Wittner Mária, akinél 1956- ban sárgaságot állapítottak meg, majd mikor elhagyta a kórházat nem talált munkát, ezért is csatlakozott a forradalmárokhoz. 19 évesen a rádiónál kezdett dolgozni, sajnos röviddel ezután letartóztatták és halálra ítélték, az ítélet megváltoztatása után 1970- ig ült börtönben. „Mikor visszatértem, a házam nem volt sehol, megtudtam, hogy lebombázták. Ha nem csatlakozom a forradalmárokhoz ott haltam volna meg, mégis az életemnek volt értelme, valaki vigyázott rám”- mondta Wittner Mária.DCIM100MEDIA
Murányi Levente csupán 17 éves volt a forradalom kitörésekor. Bárócsaládból származott és a kommunisták nem nézték jó szemmel. Apja a Konkordia cég igazgatója volt, azé a cégé, amelyik élelemmel látta el a magyar hadsereget. Murányi Leventét szervezkedés közben tartóztatták le 13 társával együtt. Hármat közülük halálra ítéltek és másnap ki is végezték őket, a többieket 3 év börtönre ítélték.

DCIM100MEDIA

Popély László magyar történész a Csehszlovákiai forradalomról beszélt inkább, mert az erdélyi forradalmat már többször említették. A történész kiemelte, hogy a csehek és szlovákok nagyon jól szervezettek voltak. Az ottani magyarok nem vettek részt a forradalomban, de örültek annak, hogy Magyarországon harcolnak a szabadságért.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy