Aproximativ 700 de jandarmi, poliţişti şi pompieri vor asigura buna desfășurare a pelerinajului de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada 03-05.06.2022, structurile Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Gruparea de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinad I” Târgu Mureș, Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita, Inspectoratul de Poliție Județean Harghita și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „OItul” al Județului Harghita vor asigura măsurile de ordine publică cu ocazia desfășurării pelerinajului de pe Dealul Șumuleu.

Pentru desfăşurarea în siguranţă a manifestării religioase prilejuite de sărbătorirea Rusaliilor de către cultul romano-catolic, dat fiind numărul mare de participanţi, va fi constituit un dispozitiv de ordine publică format din aproximativ 700 de jandarmi, polițiști și pompieri.
Jandarmii vor fi prezenți atât pe traseele de afluire/defluire ale pelerinilor, în apropierea Catedralei Franciscane din Șumuleu, în zona gărilor și autogărilor, cât şi la locul de desfăşurare a slujbei religioase de pe Dealul Şumuleul Mic.

Având în vedere că este o manifestare care polarizează un public numeros, jandarmii aflați în dispozitiv vor acorda asistență de specialitate participanților, vor lua măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură a încălca normele de conviețuire socială stabilite prin actele normative în vigoare, pentru contracararea oricăror manifestări care nu au legătură cu scopul urmărit de către organizatori.
Scopul nostru final este acela de a asigura liniștea și siguranța creștinilor ce aleg să- și petreacă în rugăciune și reculegere acest sfârșit de săptămână.

La fel ca în fiecare an, jandarmii harghiteni vor fi prezenți alături de cei care aleg să fie parte a sfintei sărbători, pentru a le asigura încă odată, siguranța și posibilitatea de a se ruga în paos.

În perioada 3-5 iunie 2022, poliţiştii harghiteni vor acţiona zilnic, în vederea asigurării unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică, atât în municipiul Miercurea Ciuc şi în zona Catedralei Franciscane de la Şumuleu, cât şi în zonele de agrement de pe raza judeţului şi pe traseele de afluire/defluire ale pelerinilor.

Atât pe traseele de afluire/defluire cât şi la locurile de desfăşurare, poliţiştii harghiteni vor asigura fluidizarea traficului rutier şi pietonal, ordinea publică şi respectarea legalităţii, în toate domeniile.

Oamenii legii vor acţiona zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor obişnuite, necesare asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în întregul judeţ şi în special în zona Catedralei Franciscane şi a Dealului Şumuleul Mic.

În acest context, la nivelul judeţului Harghita au fost constituite, atât în localităţile din mediul urban cât şi în cele din mediul rural, dispozitive de menţinere a ordinii publice şi de poliţie rutieră, constituite în puncte fixe, filtre, patrule pedestre şi auto, precum şi echipe de investigaţii criminale, investigarea fraudelor şi de la alte structuri poliţieneşti.

Ca de obicei, cei mai mulţi dintre pelerini aleg calea rutieră spre a ajunge la destinaţie, astfel încât, pentru asigurarea fluenţei traficului rutier şi prevenirii producerii de evenimente negative, în cursul acestor zile sunt mobilizate în judeţul Harghita dispozitive specifice, care vor acţiona pe toate schimburile, cu utilizarea mijloacelor tehnice din dotare, inclusiv aparatura radar, în vederea depistării celor care încalcă, frecvent sau ocazional, normele rutiere, scopul fiind, desigur, acela al deplasării în condiţii de deplină siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice.

În acelaşi timp, poliţiştii structurilor de poliţie transporturi se vor îngriji de siguranţa traficului feroviar, prin efectuarea serviciului de patrulare pe trenurile de călători, precum şi în staţiile de cale ferată de pe raza judeţului nostru, cu însoţirea pe durata deplasării a trenurilor de marfă.

Pentru a evita consumul unor produse neadecvate din punct de vedere al calităţii, la nivelul structurii de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, vor fi executate acţiuni în vederea prevenirii şi combaterii încălcării legislaţiei în domeniul comerţului, în special cu produsele alimentare, perisabile.

Toate demersurile profesionale ale poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita se vor concentra pe asigurarea petrecerii unor Sărbători de Rusalii în condiţii normale, de ordine, linişte şi siguranţă, fără incidente negative şi evenimente nedorite.
Pe toată durata desfășurării manifestărilor relegioase și comemorative, prilejuite de sărbătorirea Rusaliilor Romano-Catolice, ce se vor desfășura la Catedrala Franciscană Șumuleu-Ciuc și pe Dealul Șumuleul Mic, ISU Harghita va lua toate măsurile pentru gestionarea eficientă a potențialelor situații de urgență.

În această perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita este angrenat în activităţi de prevenire a incendiilor şi a altor evenimente nedorite, în vederea menţinerii climatului de siguranţă pe timpul desfăşurării acestui eveniment. Specialiştii Inspecţiei de Prevenire, în colaborare cu componenta preventivă a SVSU din cadrul Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc, desfășoară acțiuni preventive la unitățile de cult, turism și alimentație publică, precum și la persoanele fizice și juridice autorizate, care desfășoară activități de comerț ambulant, în zona centrală și pe str. Szek, verificându-se respectarea măsurilor de securitate la incendiu, asigurarea mijloacelor de primă intervenţie în caz de incendiu, respectiv modul de folosire al acestora, precum și reguli de apărare împotriva incendiilor specifice manipulării, transportului și utilizării GPL.

Pe linie operativă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita va asigura măsurile de prevenire şi de intervenţie pentru stingerea incendiilor, precum şi de evacuare în situaţii de urgenţă specifice pe timpul manifestărilor religioase cu 2 autospeciale de stingere, dispuse în curtea Catedralei Franciscane, respectiv pe platoul din zona capelei de pe dealul Şumuleul Mic. De asemenea, pentru asigurarea măsurilor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă şi descarcerare sunt pregătite să acţioneze echipaje de pompieri, paramedici și voluntari SMURD care pot acorda sprijin şi prim-ajutor populaţiei, cu 4 ambulanţe SMURD, o autospecială pentru transport personal și victime multiple (ATPVM), un UTV, 1 PMA (Post Medical Avansat), dispuse atât în curtea Catedralei Franciscane, cât și pe Dealul Şumuleului. Atât credincioșii, cât și localnicii pot solicita şi primi asistență medicală de urgență în punctele de prim-ajutor amplasate în aceste zone.
Informarea cetăţenilor cu privire la măsurile şi mijloacele de ordin preventiv despre riscurile la incendii constituie o preocupare permanentă a pompierilor militari, iar intensificarea legăturilor de colaborare cu celelalte instituţii publice locale implicate în buna desfăşurare a acestui eveniment, dar şi cu populaţia din zonă, reprezintă o necesitate pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor, având ca unic deziderat siguranţa cetăţenilor.

Instituțiile MAI recomandă cetățenilor, ca la rândul lor, să manifesteze grijă asupra modului de păstrare şi folosire a bunurilor şi valorilor proprii, a asigurării corespunzătoare a autovehiculelor parcate în zone autorizate şi, nu în ultimul rând, prin grija deosebită acordată copiilor care se pot rătăci cu uşurinţă în mulţime.

În vederea prezervării climatului de ordine şi siguranţă publică participanții sunt rugați să respecte recomandările făcute de organizatorii adunării publice, împuterniciţii acestora sau organele de ordine, să se abţină de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a manifestării ce are un caracter pur religios, să nu aibă asupra lor bunuri materiale interzise de lege, știut fiind și faptul că, este interzis ca persoane sau grupuri de persoane care nu au legătură cu adunarea publică organizată să se infiltreze în rândul credincioșilor, cu scopul de a tulbura normala desfăşurare a acesteia.
Totodată,  participanţii la traficul rutier sunt atenționați să manifeste atenţie sporită, să dea dovadă de înţelegere şi calm, să se deplaseze, atât pe jos, cât şi cu orice fel de mijloc de transport, doar pe traseele pe care este permisă circulaţia, să parcheze numai în zonele autorizate şi, nu în ultimul rând, să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în teren.
De asemenea, participanții sunt rugați să respecte recomandările făcute de organizatorii adunărilor publice, împuterniciţii acestora sau organele de ordine,să se abţină de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a adunărilor publice şi să nu incite la asemenea acţiuni prin viu grai, manifeste sau alte mijloace audiovizuale, să nu introducă sau să aibă, în timpul adunărilor publice, băuturi alcoolice, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente, să părăsească imediat adunările publice sau locul unde acestea se desfăşoară, când au fost somaţi de către organizatori, împuterniciţii acestora sau organele de ordine și să nu participe la adunări publice în stare de ebrietate, să nu consume şi să nu distribuie băuturi alcoolice sau droguri.

Populația este sfătuită să urmărească prognozele meteo și să aibă îmbrăcămintea adecvată, în funcție de situație.
Participanţii la aceste activităţi publice sunt rugaţi, pentru siguranţa lor, să respecte recomandările autorităților de la fața locului. De asemenea, pentru eventuale sesizări, cetăţenii pot apela numărul unic de urgenţă 112.

  • Informații furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, plt. adj. şef Gheorghe Suciu, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, agent principal de poliţie Maria Plumbu, şi purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotaru
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy