Aproximativ două sute de tineri din sistemul de protecţie din Harghita, la un eveniment de informare

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Circa 200 de tineri de peste 17 ani din sistemul de protecție specială a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Harghita au participat vineri la întâlnirea organizată în cadrul Campaniei de informare și conștientizare cu privire la drepturile de care pot beneficia din partea statului în baza legislației privind protecția și promovarea drepturilor copilului, în cazul în care, la împlinirea vârstei de 18 ani, vor dori să părăsească sistemul. Evenimentul a avut loc în Amfiteatrul Consiliului Județean Harghita.

La întâlnire a fost prezentă doamna Anca Minodora Costin-Hendea, secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, d-na Balogh Krisztina, secretar general al Consiliului Județean Harghita și domnul Marius Țepeluș, subprefectul județului Harghita.

Înainte de începerea evenimentului, doamna secretar de stat a efectuat o scurtă vizită la o casă de tip familial din municipiul Miercurea Ciuc.

La începutul întâlnirii, directorul general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán a transmis bun venit  doamnei secretar de stat și invitaților, afirmând că „întâlnirea a fost organizată la inițiativa ministerului, esența fiind să oferim cât mai multe informații tinerilor care se pregătesc să iasă din sistem, pentru ca aceștia să poată lua decizia cea mai potrivită în ceea ce privește viața lor – rămânerea în sistemul de protecție specială sau începerea unui trai independent”. 

Secretarul de stat Anca Minodora Costin-Hendea și-a exprimat bucuria de a se afla în Miercurea Ciuc, între „atât de multe fețe luminoase” și și-a transmis mulțumirile pentru organizare.

Știți că aceste întâlniri, organizate la inițiativa ministerului familiei, dar în organizarea și pe calendarul, pe orarul propus de DGASPC-urile din țară, au ca scop informarea, poate încă odată în plus, a tinerilor din sistemul de protecție, care urmează să împlinească 18 ani, în legătură cu drepturile pe care ei le au la împlinirea acestei vârste” a spus secretarul de stat. Ea a adăugat: „Dragi tineri! Voi aveți acum o cale de ales, dar mai multe posibilități. Înainte de a alege drumul pe care doriți să-l parcurgeți după împlinirea vârstei de 18 de ani, este normal să fiți bine informați, să știți care sunt posibilitățile care vi se deschid în cale, ce urmează să se întâmple dacă alegeți un drum sau altul. Și cei care pot să vă informeze sunt colegii noștri din DGASPC. Eu vă sfătuiesc să aveți mare încredere în ei pentru că sunt oameni devotați, sunt oameni care lucrează cu mintea și cu sufletul pentru voi. Sunt oameni care vi se dedică în fiecare zi, 365 de zile pe an, și cărora le puteți cere sfatul. Dacă nu sunteți pe deplin edificați, întrebați și a doua oară, întrebați și a treia oară și vi se va răspunde. Cu siguranță, împreună puteți decide ceea ce este mai bine. Nu spun că este și foarte ușor. Spun că este drumul bun cel pe care îl alegeți. Îndemnul meu personal, dragi tineri, este să vă continuați educația. Oricum ați alege, oricare dintre drumuri va fi cel pe care veți merge, nu uitați că educația vă poate conduce spre un pas mai bun în viața voastră, spre un start mai bun în viețile voastre”, a subliniat Anca Minodora Costin-Hendea.

Secretarul de stat a atras atenția tinerilor să fie atenți cu alegerile pe care urmează să facă, alegerile legate de prieteni, alegerile în ceea ce privește persoanele în care au încredere, alegerile legate de conduita de viață pe care o vor urma.

Subprefectul Marius Țepelus i-a salutat cu drag pe cei prezenți, afirmând că a dat curs cu mare bucurie invitației de a participa la acest eveniment. El a remarcat bucuria, speranța și încrederea în ochii tinerilor prezenți, care, în opinia dumnealui, i se datorează în mare măsură angajaților DGASPC Harghita. Subprefectul a amintit de drumul parcurs de DGASPC Harghita din anii ’90 și până în prezent, de efortul uriaș al instituției, care s-a finalizat prin a oferi copiilor aflați în dificultate un mediu familial adecvat.

Ce poate fi mai frumos și mai înălțător, decât să vezi atâția tineri în pragul majoratului, pregătiți să pășească încrezători spre viață, spre viață profesională și în cele din urmă spre viață familială? Așa că la rândul meu vă îndemn să fiți în continuare studioși, să urmați școli superioare și să aprofundați meserii, cu încrederea că ori de câte ori veți avea nevoie, aveți de unde să solicitați sprijin și consiliere. Vă urez mult succes!” a conchis subprefectul.

În continuare au urmat prezentări ale reprezentanților instituțiilor partenere – ale AJPIS Harghita, ale CJRAE Harghita, ale IPJ Harghita și ale Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita dar și ale angajaților DGASPC Harghita privind informarea tinerilor din sistemul de protecție socială despre drepturile de care pot beneficia, despre importanța studiilor în vederea integrării pe piața muncii, oportunitățile de angajare a tinerilor, despre pericolele la care pot fi expuși – trafic de persoane, exploatare prin muncă, consum de droguri, substanțe psihoactive și alcool.

În cadrul întâlnirii au fost vizionate și două scurtmetraje, primul referindu-se la experiențele și mesajul unei tinere care a ieșit anul trecut din sistemul de protecție specială harghiteană, iar cel de al doilea, realizat de Academia Cehoslovacă de Film în cadrul proiectului Erasmus+ Youth Moving, intitulat „Cuibul”.

  • informații și foto furnizate de DGASPC Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy