Arhiepiscopul Gergely Kovács: „Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia nu este responsabilă pentru tragedia de la Liceul „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a fost recent în lumina reflectoarelor în urma tragediei de la Liceul „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc unde doi liceeni și-au pierdut viața în urma prăbușirii unui zid al internatului. Într-un interviu acordat publicației Maszol, Arhiepiscopul Gergely Kovács a clarificat poziția eparhiei, negând orice responsabilitate, atât din punct de vedere moral, cât și legal, în legătură cu această tragică eveniment.

Foto: Ferencz Hunor

Arhiepiscopul Kovács a explicat că, atunci când au aflat de prăbușirea zidului, el și colegii săi au fost șocați, deoarece nu știau că se lucra la clădire. Protopopiatul nu emisese o comisie pentru aceste lucrări, ceea ce a fost o surpriză pentru arhiepiscopie.

Accidentul s-a produs în timpul unor lucrări de amenajare exterioară, nu de construcție, pentru că nu aveau fonduri disponibile pentru asta. Arhiepiscopia a convenit cu primăria și Liceul Tamási Áron să renoveze curtea cu resursele disponibile, iar planurile pentru aceasta erau în curs de desfășurare. Arhiepiscopul Kovács a subliniat că nu erau conștienți de faptul că aceste lucrări erau în desfășurare, deoarece nu fusese semnat niciun contract pentru ele.

În ceea ce privește poziția arhiepiscopiei cu privire la accident, Arhiepiscopul Kovács a subliniat că nu au fost implicate în procesul de aprobare a lucrărilor. El a menționat că nu au avut cunoștință despre planurile de construcție și că au fost surprinși să afle despre activitățile de construcție în lipsa unui contract semnat.

În ceea ce privește eventualele acțiuni legale, Arhiepiscopul Kovács a subliniat că ancheta continuă și că se așteaptă ca procurorii și anchetatorii să stabilească cine a fost responsabil pentru tragedie. El a exprimat dorința de a înțelege mai bine contextul și de a găsi răspunsuri la întrebările legate de cine a aprobat lucrările și pe ce bază.

În plus, arhiepiscopul a adăugat că nu este în măsură să identifice direct persoanele responsabile la nivelul arhiepiscopiei. El a menționat că ancheta internă a arhiepiscopiei s-a concentrat pe analiza documentelor legate de contracte și lucrări deja aprobate, și nu a putut determina cine a fost responsabil pentru inițierea lucrărilor fără un contract adecvat.

Cu privire la viitor, Arhiepiscopul Kovács a afirmat că nu vede ce ar trebui să facă diferit, deoarece până în prezent au respectat regulile și procedurile legale. El a menționat că vor fi și mai atenți în ceea ce privește închirierile și contractele viitoare, dorind să evite astfel de tragedii și să fie mai riguroși în procesul de evaluare.

În final, Arhiepiscopul Kovács a exprimat tristețea profundă a arhiepiscopiei pentru pierderea a două vieți și a subliniat că, în ciuda faptului că nu se consideră responsabili nici moral, nici legal, această tragedie este o mare pierdere pentru comunitate și pentru biserică. El a conchis că acuzarea va găsi în cele din urmă persoanele responsabile, fie ele antreprenori, ingineri sau alte părți implicate, dar acest lucru nu va aduce înapoi viețile pierdute.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy