Kovács Gergely érsek: „A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye nem felelős a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásában történt tragédiáért”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye nemrég reflektorfénybe került a Székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásában történt tragédia után, ahol két középiskolás diák életét vesztette, amikor az internátus egyik fala leomlott. Kovács Gergely érsek a Maszol– nak adott interjújában tisztázta az egyházmegye álláspontját, tagadva minden felelősséget, mind erkölcsi, mind jogi értelemben a tragikus eseményért.

Fotó: Ferencz Hunor

Kovács érsek kifejtette, hogy amikor értesültek a fal leomlásáról, ő és munkatársai megdöbbentek, mivel nem tudtak arról, hogy az épületben munkálatok folynak. Az egyházmegye nem adott ki megbízást a munkálatokra, ami meglepetésként érte az érsekséget.

A baleset nem építkezés, hanem tereprendezés közben történt, mert nem állt rendelkezésükre a szükséges pénzeszköz. Az érsekség megállapodott a városházával és a Tamási Áron Gimnáziummal, hogy a rendelkezésre álló forrásokból felújítják az udvart, ennek tervei készülőfélben voltak. Kovács érsek rámutatott, hogy nem tudnak arról, hogy ez a munka folyamatban van, mivel nem írtak alá szerződést rá.

Ami az érsekség álláspontját illeti a balesettel kapcsolatban, Kovács érsek hangsúlyozta, hogy nem vettek részt a munkálatok jóváhagyásának folyamatában. Megjegyezte, hogy nem volt tudomásuk az építési tervekről, és meglepődve értesültek az építési munkálatokról, aláírt szerződés hiányában.

Az esetleges jogi lépésekkel kapcsolatban Kovács érsek hangsúlyozta, hogy a nyomozás folytatódik, és azt várja, hogy az ügyészek és a nyomozók megállapítsák, ki a felelős a tragédiáért. Kifejezte azon óhaját, hogy jobban megértsék az összefüggéseket, és választ találjanak azokra a kérdésekre, hogy ki és milyen alapon hagyta jóvá a munkálatokat.

Emellett az érsek hozzátette, hogy nincs abban a helyzetben, hogy közvetlenül megnevezze az érsekség szintjén felelős személyeket. Megjegyezte, hogy az érsekség belső vizsgálata a szerződésekkel és a már jóváhagyott munkákkal kapcsolatos dokumentumok áttekintésére összpontosított, és nem tudta megállapítani, hogy ki volt felelős a megfelelő szerződés nélküli munkálatok megkezdéséért.

Ami a jövőt illeti, Kovács érsek azt mondta, nem látja, mit kellene másként tenniük, hiszen eddig betartották a törvényes szabályokat és eljárásokat. Elmondta, hogy a jövőben még óvatosabbak lesznek a bérleti szerződések és szerződések esetében, el akarják kerülni az ilyen tragédiákat, és szigorúbbak lesznek az elbírálás során.

Végezetül Kovács érsek kifejezte az érsekség mély szomorúságát a két emberélet elvesztése miatt, és hangsúlyozta, hogy annak ellenére, hogy erkölcsileg és jogilag nem tartják magukat felelősnek, ez a tragédia nagy veszteség a közösség és az egyház számára. Végezetül elmondta, hogy az ügyészség végül megtalálja a felelősöket, legyenek azok vállalkozók, mérnökök vagy más érintettek, de ez nem hozza vissza az elvesztett életeket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy