„Blue Moon”: În aceste nopți poate fi admirată Luna Plină, pentru a doua oară în luna august

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Cerul nocturn este adesea decorat cu minunatele sale comori: stele strălucitoare, constelații misterioase și, din când în când, Luna Albastră – un fenomen cosmic rar și fermecător. Luna Albastră nu are de fapt nicio legătură cu culoarea albastră a lunii, ci este mai degrabă o denumire specială pentru o situație rară în care se petrece un eveniment lunar de două ori într-un interval de timp relativ scurt.

În mod normal, în fiecare lună a anului există o Lună Plină, atunci când întreaga față vizibilă a Lunii este iluminată de soare. Fenomenul de Lună Albastră apare atunci când avem două luni pline în cadrul aceleiași luni calendaristice sau atunci când avem patru luni pline într-un interval mai scurt decât cel dintre două solstiții de vară sau două echinocții de toamnă.

De ce se numește „Lună Albastră”? Termenul „albastru” în acest context nu se referă la culoarea fizică a Lunii, ci mai degrabă la o expresie din engleză veche, care înseamnă ceva rar sau neobișnuit.

Pe 31 august 2023, la ora 04:34, se produce faza de Lună Plină, când Luna se vede toată noaptea pe cer. Cu ochiul liber Luna va părea plină de pe 30 august până la 1 septembrie. Se numește, astfel, „Lună Albastră”, deoarece este a doua lună plină în aceeași lună calendaristică, prima fiind pe 1 august 2023.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy