Sfârșitul verii se apropie, dar nu și acțiunile polițiștilor harghiteni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Zile de weekend, zile de început de săptămână…pentru polițiștii harghiteni sunt zile în care sunt prezenți la datorie pentru ca cetățenii să beneficieze de un climat optim de ordine și siguranță publică; zile în care își exercită profesia pentru prevenirea, combaterea și depistarea faptelor antisociale și a persoanelor predispuse la săvârșirea unor astfel de fapte.

În ultimele patru zile, începând de sâmbătă, 26 august, și până marți, 29 august a.c., cei aproximativ 200 de polițiști din diferite structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean Harghita au acționat, în mediul urban și rural și au constatat 9 infracțiuni, dintre care 2 la regimul rutier, 1 de natură judiciară și 6 alte genuri de infracțiuni.

Totodată, au fost verificate 859 de vehicule și legitimate 952 de persoane, 322 de persoane au fost testate cu aparatul alcooltest și 23 cu aparatele drug test.

Polițiștii au aplicat 245 de sancțiuni contravenționale, dintre care 221 pentru încălcări ale O.U.G.nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice (1 pentru conducere sub influența alcoolului, 139 pentru depășirea regimului legal de viteză, 81 pentru alte abateri), 15 pentru încălcari ale prevederilor Legii nr. 61/1991privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și 9 sancțiuni pentru nerespectarea unor alte acte normative, cuantumul total al amenzilor fiind de 134.010 lei.

Exemple de abateri la regimul rutier:

La data de 28 august 2023, un tânăr de 19 ani, în timp ce conducea un autoturism, pe D.E.578, în localitatea Tomești, a efectuat o manevră de depășire neregulamentară, fiind surprins și de aparatul radar, care a înregistrat o viteză de 154 km/h.
Tânărul în cauză s-a ales cu suspendarea dreptului de a conduce, pentru 180 de zile, fiindu-i eliberată o dovadă fără drept de circulație, și cu o amendă de 4.060 de lei.

La aceeași dată, în localitatea Izvorul Mureșului, pe D.E.578, tot un conducător de 19 ani, a fost surprins de aparatul radar, în timp ce conducea un autoturism cu o viteză de 130 de km/h.
Și în acest caz, față de tânărul conducător a fost luată măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru 120 de zile, cu dovadă fără drept de circulație, și aplicarea unei sancțiuni contravenționale de 2.900 de lei.

În cadrul activităților desfășurate de polițiști, în perioada menționată, au fost reținute 18 permise de circulație, 5 pentru “conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, 7 pentru depășirea vitezei legale și 8 pentru alte abateri la regimul circulației rutiere și au fost retrase 6 certificate de înmatriculare.

Activitățile preventive polițiștilor harghiteni au avut drept scop informarea cetățenilor cu privire la noile modificări legislative, aceste acțiuni fiind continuate și în perioada următoare.

Persoana care conduce un autovehicul sub influența substanțelor psihoactive sau a alcoolului și produce un accident de circulație în urma căruia se înregistrează decesul victimei, va fi condamnată la închisoare cu executare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy