Borboly Csaba: Mingea se află pe partea de teren a Bucureștiului. Sunt necesare schimbări radicale pentru a obține rezultate mai bune

0

Articol disponibil în: Română

Referitor la rezultatele finale ale examenului de bacalaureat din acest an, Csaba Borboly a declarat că sunt necesare acțiuni mai hotărâte, astfel încât guvernul să recunoască faptul că sunt necesare schimbări radicale pentru a obține rezultate mai bune. În plus, pe lângă celelalte acțiuni, Consiliul Județean Harghita va majora anul viitor finanțarea disponibilă pentru programele destinate însușirii limbii române .

Ne-am săturat ca în fiecare an să-și exprime stupefacția față de rezultatele slabe la bacalaureat, după care totul se dă uitării și lucrurile rămân neschimbate. Bucureștiul nu ia în seamă niciun semnal trimis de noi – a declarat Borboly Csaba pe 13 iulie, după publicarea rezultatelor finale ale examenului de bacalaureat. După părerea președintelui Consiliului Județean Harghita trebuie subliniat în mod repetat și cu voce tare nevoia de schimbări radicale, pentru că rezultatele sunt slabe nu numai în județul Harghita, ci și în întreaga țară.

Recomandări ale președintelui Consiliului Județean: introducerea numaidecât a metodologiei educației minoritare pentru limba și literatura română în licee, inclusiv în școlile profesionale, precum introducerea de bacalaureat diferențiat. În legătură cu acesta din urmă a menționat, că un examen de categoria doua nu ar fi suficient pentru admitere la universitate, dar pentru o școală tehnică da, iar această problemă ar putea fi examinată de Ministerul Educației Minorităților în consultare cu experții educaționali ai UDMR și ai Asociației Pedagogilor Maghiari din România. Csaba Borboly solicită asociației cadrelor didactice să fie un partener în atingerea obiectivelor de mai sus.

În același timp, președintele consiliului județean a anunțat că anul viitor Consiliul Județean Harghita va mări suma de sprijin în programul său de tineret care au ca scop promovarea însușirii limbii române prin tabere, tabere de schimb și achiziționarea de materiale didactice care pregătesc elevii pentru bacalaureat.

Între 2008 și 2011, cifrele județului Harghita au depășit media națională: în 2009, proporția de promovare a fost de 81,5 la sută la nivel național, în timp ce 84 la sută în județul Harghita. Cea mai izbitoare diferență a fost înregistrată în 2011: 46% în țară și 67% în județul Harghita. Potrivit rezultatelor publicate la 12 iulie 2019, după revizuirea cintestațiilor (http://www.eduhr.ro/web2/index.php/ro/relaii-cu-presa/6798-bac-statistic-dupa-contestati- si -utul-finale) 53,10% din absolvenții județului Harghita au trecut examenul, în timp ce media națională era de 69,1%.

În ultimii ani, Consiliul Județean s-a ocupat în mod regulat de problema predării limbii române, Csaba Borboly în mai multe scrisori, propuneri, întâlniri cu miniștri și secretari de stat a cerut rezolvarea situației și s-a adresat în mod repetat Consiliului Național pentru Discriminare (CNCD). În toamna anului 2018 după acțiunea consiliului județean, la presiunea UDMR, ministrul Educației a demisionat.
Consiliul Județean Harghita și Inspectoratul Școlar Județean Harghita au realizat un studiu comun în anul 2018, în care au propus organizarea de formare continuă a cadrelor didactice care predau limba română copiilor maghiari. De asemenea, consideră că este important să se organizeze tabere de limbă pentru elevii din învățământul primar și de liceu și să se organizeze programe de schimb de o săptămână.

Cronologia demersurilor efectuate în domeniul predării limbii române poate fi consultată pe pagina https://judetulharghita.ro/judetul-harghita/limba-romana.html

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy