Castelul Urmánczy din Topliţa – program prelungit în următoarele două weekenduri

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Echipa castelului Urmánczy din Toplița vă invită să vizitați monumentul istoric și anunță un program prelungit în următoarele două săptămâni. Astfel, castelul se va putea vizita de vineri până duminică, în intervalul 12:00-20:00.

Un motiv în plus să vizitați castelul în acest interval este faptul că ulterior se vor efectua lucrări de restaurare care vor împiedica buna desfășurare a vizitelor.

Încăperile răcoroase ale castelului pot deveni locul potrivit de adăpost în aceste zile caniculare. Vizitatorii vor descoperi povestea clădirii și vor putea vizita expoziția „Familia Urmánczy și Toplița”, care prezintă fotografii de epocă inedite, recuperate din comunitatea locală și din arhive.

Așa cum probabil deja știți, Castelul Urmánczy din Topliţa a fost construit între anii 1903-1906, în apropierea râului Mureş, la cererea lui Jeromos Urmánczy, nobil de origine armeană, după un proiect realizat de arhitectul tirolez Vigilio Giacomuzzi. Clădirea a funcționat ca reședință, însă pentru scurt timp. Întreaga poveste o veți putea afla de la ghizii castelului.

Elemente stilistice specifice

Castelul Urmánczy domina cândva lunca Mureșului cu turnul său zvelt și volumetria jucată, compusă din mai multe volume alipite, animate de un raport plin-gol bine studiat, ce scoate în evidență funcționalitatea spațiilor interioare. Zidurile groase, așezate pe un soclu masiv de piatră, susținute în unele zone de contraforți, erau completate de acoperișul de țiglă și șindrilă străpunse de numeroase coșuri de fum, ce au dat construcției un aer ce seamănă voit cu cel al unui castel medieval. Interiorul castelului nu-și mai păstrează forma de odinioară.

Cândva încăperile erau înșiruite în jurul unui impresionant hol central de tip englezesc. De aici se deschidea salonul, o încăpere cu o grădina de iarnă lungă cu vedere spre râul Mureș. În apropiere era și apartamentul proprietarilor. Saloanele bărbătești au fost situate vizavi – pe latura opusă a holului central – tot aici era sala meselor cu ieșire directă în grădină. La etaj, unde ducea o scară impozantă de lemn, erau camerele pentru copii și cele pentru oaspeți. Arhitectul castelului, Vigilio Giacomuzzi a fost inspirat de mai multe curente de stil la modă. Pe fațada de sud-est de deasupra grădinii de iarnă, se remarcă o friză ondulată secesionistă.

Alte motive sunt mai aproape de formele mai geometrice ale mișcării, specifice Vienei. Notăm de exemplu brâul decorativ al turnului. Caracteristicile majore ale arhitecturii, postamentele solide din piatră aparentă, acoperișul înalt cu streașina asimetrică coborâtă și învelitoarea din șindrilă, foișorul din lemn sculptat, sunt elemente de arhitectură împrumutate de la clădirile vernaculare. Folosirea lor a devenit comună în Transilvania mai târziu, odată cu activitatea unei noi generații de arhitecți, în special al lui Károly Kós. Tinerii și bătrânul arhitect al castelului probabil au fost influențați de protagoniștii curentului Arts and Crafts finlandez” – transmite Tekla Szabo.

Mai multe despre castel, despre proiecte trecute și viitoare, puteți afla accesând https://urmanczycastle.ro/ro/kastely/ .

Cosmina Marcela OLTEAN

Fotografii – Castelul Urmánczy

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy