A maroshévízi Urmánczy-kastély hosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat a következő két hétvégén

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A maroshévízi Urmánczy-kastély csapata meghívja Önt e történelmi műemlék látogatására, amely hosszabbított programmal várja a látogatókat a következő két hétvégén. A kastély péntektől vasárnapig 12:00-20:00 óra között lesz nyitva.

A kastély fenti időszakban történő látogatásának másik oka, hogy restaurálási munkálatok kezdődnek, amelyek ezt követően akadályozzák a látogatások zavartalan lebonyolítását.

A kastély hűvös helyiségei tökéletes menedéket nyújthatnak ezeken a forró napokon. A látogatók megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik az „Urmánczy család és Maroshévíz” című kiállítást, amely a helyi közösségből és levéltárakból előkerült, kiadatlan régi fényképeket mutat be.

Mint azt már bizonyára tudják, a maroshévízi Urmánczy-kastély 1903-1906 között épült a Maros folyó mellett, Urmánczy Jeromos örmény származású nemesember kérésére, Vigilio Giacomuzzi tiroli építész tervei alapján. Az épületet lakóházként használták, de csak rövid ideig. A teljes történetet a kastély idegenvezetőitől ismerheti meg.

„Az Urmánczy-kastély egykor a Maros fennsíkját uralta karcsú tornyával és játékos volumetriájával, amely több egymás mellé épített térből áll. A masszív kőlábazatra helyezett, vastag falakat, amelyeket egyes helyeken támpillérek támasztottak alá, számos kémény által áttört cserép- és zsindelytető egészítette ki, ami az épületnek egy középkori vár hangulatát kölcsönözte. A kastély belseje már nem őrzi korábbi formáját.

A szobák egykor egy impozáns, angol stílusú központi csarnok körül helyezkedtek el. Innen nyílt a szalon, a Marosra néző, hosszú télikerttel rendelkező szoba. A közelben volt a tulajdonosok lakása. A férfi szalonok szemben – a központi csarnokkal ellentétes oldalon – helyezkedtek el, itt volt az ebédlő is, közvetlen kijárattal a kertbe. Az emeleten, ahová impozáns falépcső vezetett, voltak a gyermek- és vendégszobák. A kastély építészét, Vigilio Giacomuzzit több divatos stílusirányzat is inspirálta. A télikert feletti délkeleti homlokzaton hullámos szecessziós fríz tűnik ki.

Más motívumok közelebb állnak a Bécsre jellemző, geometrikusabb formákhoz. Figyeljük meg például a torony díszes haranglábát. Az építészet főbb jellemzői, a tömör kőburkolatú kőoszlopok, a magas tető alacsony, aszimmetrikus ereszekkel és zsindelyfedéssel, a faragott fa pavilon a népi épületektől kölcsönzött építészeti elemek. Használatuk Erdélyben később, egy új építészgeneráció, különösen Kós Károly munkásságával vált általánossá. A fiatal és az idős kastélyépítészre valószínűleg a finn Arts and Crafts mozgalom főszereplői voltak hatással” – Szabó Tekla.

További részletek a kastélyró: https://urmanczycastle.ro/ro/kastely/ .

Cosmina Marcela OLTEAN

Fotók – Urmánczy kastély

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy