Ce s-a înființat La Izvoru Mureșului?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

La Izvoru Mureșului s-a constituit joi ‘Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-estul Europei’, care întrunește asociații, fundații și comunități ale românilor din afara granițelor, cu scopul de a fi mai bine reprezentate în relația lor cu statul român, cu statele din care provin, dar și cu organismele internaționale.

Președintele Asociației Răsăritul Românesc din Chișinău, Vlad Cubreacov, care ocupă funcția de secretar general al Federației, a precizat că acest organism va fi un partener de dialog atât cu autoritățile statului român, dar și ale altor state din centrul și sud estul Europei în care există comunități de români, în chestiuni legate de drepturile lingvistice, culturale și religioase ale acestora.

Vlad Cubreacov a punctat faptul că unul din scopurile înființării acestui organism este sensibilizarea autorităților române în legătură cu problemele românilor din comunitățile istorice, pentru a le determina apoi să acționeze.

‘Era de mult timp necesar să avem o singură voce care să fie ascultată de autoritățile statului român, care trebuie să-și plece în sfârșit urechea la problematica pe care noi am adus-o la cunoștință de-a lungul anului, dar care nu și-a găsit soluțiile de-a lungul anului. Trebuie să recunoaștem că unul dintre scopurile înființării Federației comunităților românești din Centrul și Sud Estul Europei este sensibilizarea factorilor decidenți de la București, a autorităților care sunt competente în acest domeniu și determinarea acestora să acționeze concret, practic și eficient în beneficiul românilor și a comunităților lor, adesea aflate în dificultate culturală și identitară majoră’, a afirmat Vlad Cubreacov.

Reprezentanții comunităților românești din Serbia și Bulgaria au atras atenția joi, la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, că situația cu care se confruntă este una deosebit de gravă, fiind supuși unui proces continuu și agresiv de asimilare, iar fără sprijinul statului român nu își vor mai putea păstra identitatea națională.

În cadrul lucrărilor s-a criticat dur absența reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni chiar la dezbaterile care vizează problemele românilor din comunitățile istorice și lipsa continuității și coerenței în acțiunile pe care această instituție le desfășoară.

Agerpres

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy