CJ Harghita creează de locuri de muncă pentru familiile din ”Ținutul Secuiesc”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nu numai producătorii de brânzeturi, ci și cei interesați de brânzeturi au putut participa la expoziția ținută de maeștri ai brânzei la sediul consiliului județean, în perioada 6-7 februarie.

La evenimentul organizat de Asociația pentru Dezvoltare Rurală a CJ Harghita, maeștrii Kiss Ferenc și Tamas Sandor au prezentat diferite tipuri de cașcaval nu numai profesioniștilor ci și gospodinelor. Au explicat pe soiuri ce fel de utilizare are fiecare, cum se pot combine cu alte alimente și diverse băuturi. Maeștrii ai brânzei și alți profesioniști maghiari din domeniu au ținut și o pregătire teoretică în decursul acestor două zile. Din bunăvoința producătorilor locali, cei prezenți au putut gusta mai mult de 60 de tipuri de cașcaval.

Expoziția a avut loc în cadrul cursului de prelucrare a laptelui organizat de asociație. Cele 720 de ore de pregătire se compun din 260 de ore de teorie și 460 ore de practică, care este organizată pe zone. Cursul actual are 28 de participanți din județele Harghita, Mureș și Brașov.

Cursul oferă trei tipuri de formare: producție de brânză artizanală, prelucrarea industrială a laptelui, și formarea practică la fermieri. Acesta din urmă constă din 312 de ore de practică, certificate în scris de fermier. În această săptămână, participanții vor învăța despre prelucrarea laptelui industrial în fabrica de produse lactate din Frumoasa, unde sunt procesate zilnic 50-100 de litri de lapte. Cei prezenți au aflat multe lucruri interesante de la maestrul Kiss Ferenc, printre care și metoda aromatizării brânzeturilor cu vin. Dintre participanții la eveniment unii vor să furnizeze brânzeturi numai familiei, pentru moment, alții lucrează deja în industria laptelui și vor să obțină calificare, sunt care vor să pătrundă pe piață cu marca Produs Secuiesc.

Un videoclip despre cursul de pregătire poate vizionat pa linkul de mai jos:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/232819017625814/?t=1

Este îmbucurător că există așa mare cerință față de alimentele locale și sănătoase. Mișcarea Produs Secuiesc este menită să contribuie la acest proces prin târgurile lunare cu produse locale tradiționale, și facem lobby și la Bruxelles pentru a obține o cât mai mare atenție și sprijin din partea Europei în favoarea produselor sănătoase și fermelor mici. Astfel de cursuri sunt oportunități excelente ocazii pentru producători pentru însușirea profesiei în vederea obținerii produselor de calitate, care pot fi vândute și să obțină un venit pentru familiile lor. Acest lucru vrem să arătăm tinerilor, oportunitatea de a ajunge pe piețele europene. Pentru lărgirea posibilităților avem nevoie de sprijinul UE, prin obținerea de fonduri europene se pot înființa, dezvolta ateliere, mici intreprinderi. Tinerii sunt cei mai mari beneficiari ai aderării la UE. Această generație călătorește, învață, lucrează liber pe teritoriul UE. Datoria noastră, inclusiv al UDMR-ului este să creăm un cămin pentru tineri, unde să se întoarcă– a declarat Borboly Csaba, președintele CJ Harghita

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy