CJ Harghita implementează un proiect european privind biodiversitatea – Prima întâlnire a factorilor interesați ai proiectului CIBioGo

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consiliul Județean Harghita implementează un proiect european privind biodiversitatea

În cadrul proiectului „Participarea cetățenilor în guvernanța biodiversității” (Citizen Participation in Biodiversity Governance – CIBioGo) , miercuri, 26 iulie, la sediul Consiliului Județean Harghita a avut loc prima întâlnire a factorilor interesați. În cadrul evenimentului, a avut loc și un atelier interactiv legat de Master Planul regiunii Hășmaș.

Consiliul Județean Harghita, în parteneriat cu alte cinci instituții din diferite regiuni europene, participă la implementarea proiectului CIBioGo. Scopul proiectului, care va continua până în februarie 2026, este îmbunătățirea instrumentelor de politici regionale prin introducerea mecanismelor structurate de implicare a cetățenilor și părților interesate în domeniile biodiversității și serviciilor ecosistemului. Proiectul concentrează în mod special asupra zonei Hășmaș și vizează Master Planul acestei zone. Provincia Potenza din Italia este partenerul principal, iar durata proiectului este de 36 de luni, completat cu o fază de urmărire de 12 luni.

În cadrul proiectului, regiunile partenere își vor prezenta reciproc bunele practici, învățând unul de la celălalt și implementând soluții în politicile locale de dezvoltare care să servească întreaga populație.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat necesitatea construirii unei rețele de parteneriat la nivelul județului. Prin consolidarea acestei colaborări și coordonarea activităților, se poate stabili o bază comună pentru accesarea ulterioară a altor surse de finanțare. A subliniat că „dacă prin intermediul proiectului CIBioGo reușim să aducem Master Planul la nivelul european, prezentând exemple pozitive altor regiuni partenere și învățând de la alte regiuni ale Uniunii Europene, putem realiza multe activități pentru protecția naturii, conservarea valorilor locale și dezvoltarea durabilă. Trebuie să organizăm cât mai multe consultări pentru a reflecta mai bine nevoile părților interesate.”

Emőke Kopacz, managerul proiectului CIBioGo, a prezentat detalii despre proiect și i-a invitat pe participanții prezenți să se implice în activitățile proiectului. În perioada următoare, vor identifica punctele forte și necesitățile la nivel local în domeniul proiectului, urmând să înceapă întâlnirile de experți, unde regiunile partenere vor prezenta bunele lor practici și vor organiza cursuri magistrale adaptate nevoilor identificate.

Procesul de învățare interregională va duce la identificarea celor mai potrivite instrumente și metode pentru implicarea părților interesate și comunităților locale, rezolvarea conflictelor, modelele inovatoare de finanțare, proiectele științifice ale cetățenilor și protocoalele de monitorizare legate de biodiversitatea specifică regiunilor partenere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy