Clădirea principală a SJU Miercurea Ciuc, iluminată în roșu de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Data de 24 martie marchează în întreaga lume „Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei”, aniversare ce face parte din calendarul manifestărilor OMS menite să atragă atenția asupra principalelor probleme de sănătate publică ale lumii de azi.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei a fost marcată de Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc prin iluminarea în roșu a clădirii principale a spitalului.

sursa foto: Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc/ Facebook

Specialiștii apreciază, ca după scăderea numărului cazurilor diagnosticate în timpul pandemiei, în perioada următoare va crește numărul cazurilor TBC. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2020 în lume 1,5 milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza TBC.

Tuberculoza este o afecțiune cauzată de bacterii aparținând familiei Mycobacterium și cauzează îmbolnăviri mai ales în organele bine oxigenate, cum sunt și plămânii. TBC-ul poate îmbrăca multe forme clinice, ceea ce îngreunează diagnosticarea.

Tuberculoza este o boală cronică, iar apariția infecțiilor este favorizată de circumstanțele demografice, geografice, situația migrației, războaie, dar poate apare și pe baza stresului fizic și psihic de lungă durată, prezența patologiilor asociate, a fumatului, a consumului de alcool, malnutriție, situație socială precară.

În toate cazurile, radiografia pulmonară arată leziuni specifice tuberculozei pulmonare, ceea ce ne spune că organismul se întâlnește de mai multe ori cu bacilul Koch, care cauzează boala, totuși, un sistem imunitar puternic blochează dezvoltarea bolii. Întrucât imunitatea specifică, adică cea dobândită, nu este dezvoltată la vârsta neonatală, protecția sugarilor de forme clinice severe este servită de vaccinul BCG administrat după naștere.

TBC este o boală vindecabilă, prin administrarea antibioticelor, dar necesită o perioadă îndelungată de tratament, la fel și monitorizare complexă într-un cadru spitalicesc. Poate dura și două luni, dar în cazul în care infecția este cauzată de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice, tratamentul poate dura chiar și mai mulți ani. Administrarea îndelungată a antibioticelor are multe efecte nedorite, iar vindecarea este adesea îngreunată de dificultățile renunțării la pasiunile dăunătoare. Vindecarea necesită o perioadă lungă de timp, fiind o provocare atât pentru pacient, cât și pentru medic.

Interesant este faptul că pacienții cunoscuți cu TBC, în general vorbind, au prezentat simptome mai ușoare în caz de infecție cu Sars-Cov-2.

Simptomele TBC includ: pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate, transpirații nocturne, fatigabilitate, pierderea capacității de concentrare, leziuni specifice organelor, care se manifestă prin simptome cum ar fi tusea productivă prelungită, dispneea, cheagurile de sânge, dureri toracice. Boala se poate complica cu pneumotorax, pleurezie.

Pentru că sunt multe simptome nespecifice, diagnosticul se întârzie de multe ori. Cu cât mai mult se prelungește timpul până la diagnostic și începerea tratamentului, formele bolii sunt cu atât mai grave, și boala poate fi chiar fatală.

Cheia vindecării este o relație bună medic-pacient, smerenie, răbdare, încredere în însănătoșire, participarea la tratamentul spitalicesc, renunțarea la fumat, recuperarea apetitului.

Este foarte important screeningul de către medicii de familie, medicii școlari și specialiști în medicina muncii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy