Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Consiliul Judeţean Harghita a amplasat indicatoare de localitate bilingve la intrările localităţii Valea Uzului

Video: Borboly Csaba

 

Consiliul Judeţean Harghita a amplasat, luni după-amiază, indicatoare de localitate bilingve la intrările în localitatea Valea Uzului, acum depopulată, scrie agenția ungară MTI.

Amplasarea indicatoarelor a avut loc după ce judeţul Harghita a intabulat pe numele său, în cartea funciară, drumul judeţean care trece prin localitate, iar măsura nu a fost contestată în instanţă de către nimeni, în cadrul termenului legal.

Indicatoarele care marchează limitele aşezării au fost montate într-o zonă pe care judeţul Bacău o consideră, la rândul său, ca fiind a sa. Indicatorul care marchează limita de la care începe judeţul Bacău se află la vest de zona marcată acum ca fiind cea de la care începe aşezarea, spre judeţul Harghita.

Ceremonia de inaugurare a indicatoarelor a avut loc luni după-amiază, deja în întuneric, şi a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a preşedintelui CJ Harghita, Csaba Borboly. Politicianul a spus: indicatorul care marchează limita de la care începe judeţul Harghita nu poate fi amplasată atâta timp cât locul exact al graniţei dintre cele două judeţe mai face obiectul unui litigiu. A mai adăugat că nici indicatoarele care marchează limitele aşezării nu au ajuns acolo unde s-ar fi dorit, însă pentru moment, doar asupra zonei delimitate dispun de extrase de carte funciară care dovedesc dreptul de proprietate.

La evenimentul de luni după-amiază au fost prezenţi candidaţii UDMR din Ciuc pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul săptămânii, respectiv mai mulţi primari maghiari din regiune. Noile indicatoare au fost sfinţite de un preot catolic.

În mesajul video pe care l-a publicat duminică şi prin care a anunţat amplasarea indicatoarelor, Csaba Borboly şi-a exprimat convingerea că, indiferent de rezultatul alegerilor din 6 decembrie, UDMR nu ar trebui să încheie nicio alianţă care nu include şi soluţionarea situaţiei de la Valea Uzului.

Într-un mesaj video publicat tot duminică, Gábor Hajdu, care se află în cursa electorală pentru funcţia de deputat, a spus: după ce în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive s-a reuşit clarificarea faptului că zona aparţine de comuna Sânmartin, trebuie marcată şi limita, astfel încât “cei care îşi bagă nasul aici şi sunt rău intenţionaţi să ştie unde se află”.

Candidatul UDMR, care este de profesie jurist, a făcut referire la o sentinţă de la începutul lunii octombrie, prin care Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, definitiv, acţiunea pe care Primăria Dărmăneşti din judeţul Bacău a depus-o împotriva Primăriei Sânmartin din judeţul Harghita. Primăria din Dărmăneşti, care revendică zona, a încercat să anuleze în instanţă decizia prin care autoritatea locală din Sânmarţin a luat cimitirul militar, si sirul de cazarme din Valea Uzului în domeniul public al localităţii. Instanţa a respins acţiunea pe motiv că decizia primăriei locale a fost confirmată şi printr-o hotărâre a guvernului, prin urmare ar trebui anulată hotărârea guvernamentală.

dolinex


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *