Construcțiile fără autorizații continuă în stațiunea Băile Homorod

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Într-un articol precedent (click aici pentru articol) , arătam că în zona pensiunii Lobogo din Homorod Băi a început construcția unui nou corp al pensiunii. Din informațiile transmise de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Harghita se constată că ”în urma controlului efectuat în data de 11.01.2024, pe amplasamentul identificat prin coordonatele GPS 46,349803 – 25,472475, au fost identificate două construcții fără deținerea actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, care se eliberează de către autoritatea de reglementare (APM Harghita), fapt pentru care GNM-CJ Harghita a aplicat sancțiune contravențională și sancțiune complementară de desființare a lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială”.

Am solicitat un punct de vedere al Primăriei Vlăhița, de care aparține stațiunea și în care ni se confirmă existența ”autorizației de construire nr. 19 din 19.11.2021”, fiind apoi enumerate ”documentele” care au stat la baza emiterii acesteia. Chiar și la o citire superficială, se poate constata că este vorba despre documente cu o vechime extrem de mare (emise în perioada 2014-2015) și care nu ar fi trebuit acceptate în documentația pentru emiterea autorizației de construire.

Prin urmare, Primăria Vlăhița fie nu știe cum să-și facă treaba și a emis în mod eronat autorizația, fie s-a făcut că plouă și a acceptat orice hârtie pe care a transmis-o beneficiarul – ambele variante fiind de natură să genereze probleme de ordin legal pentru instituție – în cazul în care cineva ar face un control.

Întrucât observăm că lucrările continuă la noua construcție, în ciuda măsurilor de demolare dispuse de GNM-CJ Harghita, am solicitat și obținut un nou punct de vedere de la instituția amintită, în care ni se spune că ”Împotriva procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, care prevede și sancțiunea complementară de desființare a lucrărilor, s-a depus plângere la instanță de către societate. Conform prevederilor Ordonanței nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor, plângerea suspendă executarea”.

Concluzia: cazul ”Lobogo” este un caz școală în care oricine dispune de conexiunile și sursele financiare necesare poate construi orice, oriunde și oricum.

Sperăm că, având precedentul tragicului incident de la ”Ferma Dacilor”, unde lipseau de asemenea autoritățile și avizele necesare, autoritățile abilitate ale statului precum ISC, Prefectură, MAI/ISU, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului etc., vor acționa hotărât pentru restabilirea legalității în cazul ”Lobogo”, fără să se lase intimidate și/sau influențate.

Cazul ne rămâne în atenție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy