Consumul de droguri – o nouă problemă socială, în judeţul Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În judeţul Harghita, consumul de droguri este o problemă socială despre care nu prea se discută, asemenea consumului de alcool. În această regiune fenomenul consumului de droguri nu a îmbrăcat încă o dimensiune dramatică, dar cunoaşte o expansiune, s-a afirmat la o consfătuire care a avut loc pe 30 martie, la sediul CJ Harghita şi la care au participat reprezentanţi ai sferei civile, ai vieţii politice şi ai instituţiilor publice abilitate în acest domeniu, informează Biroul de Presă al europarlamentarului Csaba Sógor.

Actualitatea consfătuirii a fost conferită de o expoziţie pe tema consumului de droguri, organizată de Asociaţia “Áradat”, din Miercurea Ciuc. Unul dintre susţinătorii expoziţiei a fost europarlamentarul Csaba Sógor. La invitaţia europarlamentarului a fost prezent  specialistul în domeniul prevenirii şi combaterii consumului de droguri, Ákos Topolánszky, preşedinte al Uniunii Institutelor Ungare pentru Tratarea Dependenţei de Droguri.

Csaba Sógor a subliniat: “Consumul de droguri este o problemă de care trebuie să ne ocupăm, iar în acest sens trebuie să abordăm şi drogurile tradiţionale, cum ar fi, de exemplu, consumul de alcool, care în prezent reprezintă un mare pericol în societatea maghiară din Transilvania.

“Există fenemene sociale de care ne este groază, dar nu murim din cauza acestora, dar sunt şi fenomene de care nu ne este teamă, dar ne provoacă moartea”, a afirmat Ákos Topolánszky, care a mai menţionat: Din datele aflate la dispoziţie rezultă că, în Ungaria, dintre cauzele aşa-numitelor decese evitabile, consumul de droguri are o pondere de circa 1%, în timp ce 99% sunt consecinţe ale consumului de alcool şi de alte substanţe. „În Transilvania, anual îşi pierd viaţa 3 – 4000 de persoane, din cauza consumului de alcool şi, totuşi, nu considerăm că ar fi o dramă”, a mai spus Ákos Topolánszky.

În opinia sa, interesant nu este, de fapt, câţi au curiozitatea de a încerca să consume diferite droguri, ci dacă există măsuri pentru diminuarea riscurilor de dependenţă. „La nivelul UE, procentul adolescenţilor în vârstă de 16 ani care încearcă drogurile, este cel mai ridicat în Cehia, de aproximativ de 46%-47%. În Ungaria acest procent ajunge la 16%-18%, iar în Norvegia la 6%-8%. În Cehia este, totuşi, mult mai scăzut numărul tinerilor cu probleme din cauza consumului de droguri, decât în Ungaria sau în Norvegia, deoarece acest fenomen depinde şi de politicile de stat sau locale pentru combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, a arătat Topolánszky, subliniind importanţa politicilor în materie de droguri.

În România, aproximativ 1.700 de persoane au nevoie anual de îngrijiri medicale în urma consumului de droguri, iar în Ungaria aproape 5.000 de oameni apelează la ajutorul specialiştilor, a menţionat Topolánszky.

„Din populaţia României 6,6% au consumat droguri o dată în viaţă şi peste 10% dintre tinerii în vârstă de 16 ani au încercat o dată drogurile, potrivit ultimelor date de statistică realizată de Agenţia Naţională pentru Prevenirea Consumului de Droguri şi prezentată de psihologul Gyöngyi Forró-Erős, responsabil cu  programul expoziţiei.

La nivelul judeţului Harghita, consumul de droguri a cunoscut o expansiune, mai ales în Topliţa, Gheorgheni şi în regiunea Ciucului, a adăugat Gyöngyi Forró-Erős.

Participanţii la consfătuire au fost de acord că trebuie construită o reţea, în cadrul căreia specialiştii pot confrunta posibilităţile privind prevenţia şi terapia, precum şi de armonizare a activităţii diferitelor instituţii, pentru a acorda o atenţia sporită consumului de alcool şi de droguri, ca problemă socială.

Pe de altă parte, Agenția Națională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Harghita, în parteneriat cu Asociația pentru Siguranță Comunitară și Antidrog — Filiala Harghita și beneficiind de finanțarea Primăriei Miercurea Ciuc, a lansat la începutul lunii martie proiectul local “Între tradiție și modernism!”, informează comunicatul ANA, remis Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres.

“Între tradiție și modernism!” este un proiect adresat tinerilor, care își propune promovarea de activități de petrecere a timpului liber (culturale, artistice și sportive), ca alternativă de viață sănătoasă la consumul de tutun, alcool, droguri și substanţe cu proprietăţi psihoactive (SNPP), fiind în concordanță cu Planul de acțiune privind implementarea Strategiei Naționale Antidrog 2013 — 2016.

Proiectul “Între tradiție și modernism!” va fi implementat în perioada aprilie — mai 2016, menţionează sursa citată.

Realizat de: Balázs Magdolna

Sursa: hatarok-nelkul.com

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy