De ce rămân harghitenii fără indemnizaţia de şomaj?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Un număr de 75 de persoane din Harghita au rămas în 2015 fără indemnizaţia de şomaj, întrucât au refuzat să participe la cursuri de calificare sau să se angajeze pe locurile de muncă oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita.

Jano Edit, şef serviciu în cadrul AJOFM Harghita, a declarat pentru Agerpres că un număr de 34 de şomeri au pierdut indemnizaţia întrucât au refuzat să participe la cursuri de calificare, iar 41 pentru că au refuzat locurile de muncă oferite.

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi dintre cei care refuză să participe la cursuri sunt persoane care consideră că sunt prea în vârstă pentru a se califica şi a profesa într-o altă meserie. În ceea ce priveşte refuzul de a accepta un anume loc de muncă, există şomeri care preferă să trăiască din agricultura de subzistenţă decât să se angajeze, iar alţii nu-şi justifică decizia.

Numărul persoanelor care refuză să participe la cursuri de calificare este, însă, mult mai mic decât în alţi ani, după ce şi-au dat seama că, în acest fel, au şanse mai mari să se angajeze. În 2010, spre exemplu, aproximativ 300 de şomeri harghiteni au rămas fără ajutorul acordat de stat întrucât au refuzat participarea la cursuri.

În luna martie, AJOFM Harghita intenţionează să organizeze mai multe cursuri de formare profesională, respectiv limba engleză, ospătar şi formator, pentru zona Ciuc, administrator pensiune turistică la Odorheiu Secuiesc, secretar-dactilograf la Gheorgheni şi ospătar la Topliţa. Aproximativ 150 de şomeri vor fi cuprinşi la aceste cursuri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy