Decizia UDMR de a continua cu Borboly Csaba a stârnit nemulțumire în rândul maghiarilor din județ

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Borboly Csaba/Facebook

 

 

Decizia luată de conducerea UDMR pentru a continua cu Borboly Csaba în funcția de președinte al Consiliului Județean Harghita a stârnit mare nemulțumire în rândul maghiarilor din județ, al unor primari cu greutate, care nu de puține ori au pus interesele partidului mai presus de toate. Și, nu în ultimul rând, al electoratului tradițional, care se vede trădat de o decizie care va face UDMR mai vulnerabilă în fața adversarilor politici, prin menținerea în cea mai importantă funcție din județ a unui personaj trimis în judecată pentru fapte de corupție și cu o imagine publică deloc bună.

Ce resorturi s-au aflat, însă, în spatele deciziei UDMR?

Conform declarației date publicației noastre de către domnul Borboly Csaba, decizia a fost una naturală, conforma statutului organizației, actualul președinte al CJ Harghita susținând că nu există nici o prevedere conform căreia la conducerea instituției județene să fie, prin rotație, câte un reprezentant al celor 3 filiale UDMR din județ. Adică, altfel spus, conform acestei cutume, acum ar fi urmat la conducerea CJ Harghita, un reprezentant al UDMR Gheorgheni, pentru că Odorheiu a avut unul în persoana lui Bunta Levente.

Borboly Csaba a precizat că acea cutuma a rotației în funcții ar fi fost valabilă în anii ’90, când președinția CJ Harghita nu era atât de importantă ca acum, iar în 2006 ar fi fost emisă o decizie care spune că orice funcție politică – prefect, subprefect, președinte al CJ Harghita etc. – poate fi solicitată de cele 3 fililale ale UDMR. La un calcul făcut, ar fi rezultat că din acest punct de vedere Gheorgheniu ar fi fost favorizat în fața Ciucului, ceea ce justifică decizia de a fi păstrat în continuare Borboly Csaba ca și candidat pentru președinția instituției județene.

Din păcate, deși am încercat să obținem un punct de vedere și din partea reprezentatului Gheorgheni, domnul Barti Tihamer, nu am reușit.

Un lucru e clar. În interiorul UDMR e o luptă. O luptă între două echipe, una care s-a așezat bine în funcții și nu mai vrea să le cedeze, pentru că aduc beneficii mari, și o alta care vrea o schimbare. O echipă care și-a cerut dreptul de a ajunge la conducerea CJ Harghita după 3 mandate ale lui Borboly Csaba.

Cu siguranță, această decizie a avut niște resorturi politice interne. Și nu este exclus, așa cum deja știm cei obișnuiți cu realitatea din Harghita, ca, în luarea ei, un cuvânt greu să fi avut de spus și guvernul ungar care are și el propriile interese în a-și păstra oamenii fideli în posturi aici.

Prin această decizie, în ochii unora dintre alegătorii maghiari, conducerea UDMR a arătat că este slabă și nu face față realității și nevoii de schimbare pe care proprii săi electori o reclamă de ceva vreme. Schimbarea de la primăria Miercurea Ciuc și apariția candidatului Korodi Attila este prea putin față de așteptările foarte mari ale oamenilor din Harghita.

Perpetuarea în funcții, vreme îndelungată a acelorași persoane a arătat, de-a lungul timpului, că duce la comportamente ciudate, autoritare, iar acestea încep să piardă contactul cu realitatea. Vedem asta zilnic.

Oamenii și-au pierdut răbdarea, iar pandemia a accentuat stările de nemulțumire ale oamenilor. Va urma o perioadă economică foarte grea, în care vor trebui găsite soluții pentru cetățeni. Iar Harghita nu e un loc tocmai ușor, în care economia să duduie. Ba chiar dimpotrivă. Iar concedierile au început deja la firmele din județ.

Or, situația asta e și consecința modului în care UDMR a condus județul timp de 30 de ani. Iar pentru asta va trebui să-și asume responsabilitatea în fața propriilor alegători la scrutinul care vine imediat.
Să nu ne mirăm dacă vom asista la niște surprize.

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy