Directorul de la prestigiosul Colegiu Național „Márton Áron” din Miercurea Ciuc, demis după o muncă de 23 de ani și înainte cu 2 luni de finalul anului școlar! Oare pe cine a deranjat atât de tare? Ne vom interesa…

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Este ceva de neimaginat ce se întâmplă în învățământul din Harghita. Dincolo de cunoscutele discuții despre modul în care sunt numite conducerile majorității instituțiilor de învățământ din județ, acum s-a trecut și la înlăturarea cadrelor didactice care nu sunt pe placul cui trebuie, ca să fie înlocuite cu alte personaje agreate. Nu contează că cei executați sunt oameni de valoare și cei aduși în locul lor niște incompetenți puși pe criterii ciudate. Nu contează nici măcar interesul copiilor. Contează doar interesul unora și punerea în funcții de conducere a unor indivizi care să fie complici la sifonarea banilor publici.

Recent, a fost dat afară, fără nici un motiv clar, Varga László, directorul Colegiului Național „Márton Áron” din Miercurea Ciuc, un profesor care de zeci de ani a făcut onoare învățământului din Harghita. De nivelul său profesional nimeni nu a avut vreodată ceva de comentat.

La insistențele părinților și copiilor de la „Márton Áron”, dar și pentru a afla exact ce s-a întâmplat, am contactat victima atentatului politic, pe directorul în cauză, care ne-a declarat: ”Confirm faptul că am fost destituit din funcția de director al Colegiului Național Márton Áron din Miercurea-Ciuc începând cu data de 20 aprilie 2023 printr-o decizie de sancționare disciplinară a Inspectoratului Școlar Județean Harghita din 19 aprilie 2023.
Consider că această decizie nu are nicio legătură reală cu activitatea mea managerială desfășurată la Colegiul Național „Márton Áron” timp de 23 de ani și se bazează pe motive din afara sistemului nostru de învățământ, străine principiilor, reglementărilor și valorilor educaționale din țara noastră.
Față de această decizie am exercitat calea de atac prevăzută de normele legale în vigoare, am înaintat contestație și aștept hotărârea ce se va lua.
În continuare, cred cu tărie că întreg personalul și elevii Colegiului Național „Márton Áron” au și ei dreptul de a beneficia de ziua liberă din data de 2 iunie 2023 , prin aplicarea – și la nivelul unității noastre școlare – a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1555 din 28.12. 2022 și Adresei Ministerului Educației nr. 01/SI/03.01.2023 care stabilesc zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 ca zile libere pentru personalul instituțiilor și autorităților publice din România.”

Vom urmări îndeaproape acest caz, mai ales că am văzut că presa de limbă maghiară din Harghita a ocolit subiectul. Sperăm ca alături de noi să urmărească acest subiect și instituțiile statului, mai ales cele care se ocupă de corupție pentru că se pare că aceste instituții au cam adormit la Harghita.

Va urma…

Iosub Robert

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy