Primarii maghiari au decis. Încă 4 ani de iobăgie pentru maghiari
Articol disponibil în: Magyar Română
În data de 12 ianuarie a.c. primarii orașelor maghiare din Ținutul Secuiesc, care nu o să înțelegem niciodată de ce se cheamă secuiesc dacă la recensământ au fost doar 80 de secui, s-au întâlnit pentru a doua oară. De data aceasta Miercurea Ciuc a fost gazda întrevederii organizate în spiritul cooperării, a gândirii și căutării de soluții comune, bla bla și ce au mai discutat ei ca să piardă timpul că de făcut ceva concret pentru maghiar nu au făcut.
Dintre cele paisprezece orașe maghiare ale așa-zisului Ținut Secuiesc au fost prezenți primarii următoarelor: Odorheiu Secuiesc, Tușnad Băi, Borsec, Cristuru Secuiesc, Vlăhița, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Sovata, Miercurea Nirajului, Sângeorgiu de Pădure, municipiul Gheorgheni fiind reprezentat de fostul primar, Mezei Janos care, din ce zice lumea, e încă la butoane, la primărie fiind acum niște marionete puse de el.
După discuțiile avute cu ușile închise, că așa discută liderii maghiari ca să nu își dea seama lumea că de fapt nu fac nimic, primarul orașului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán a declarat că s-au purtat discuții pe mai multe teme. În primul rând s-a discutat despre administrația financiară a primăriilor. S-au împărtășit acele experiențe pozitive, unde în spiritul dreptății se pot maximaliza încasările primăriilor, totodată s-au făcut promisiuni reciproce cu privire la cheltuieli, că vor întocmi bugetul pe anul 2017 în așa fel încât 20% din cheltuieli să fie destinate investițiilor, dezvoltării.
A doua tematică a fost cea legată de sport. La întrunire au fost prezenți domnii Szondy Zoltan, președintele Academiei de Fotbal Ținutul Secuiesc, precum și Nagy Attila Ferenc, directorul Fundației Mens Sana, operatoarea Academiei de Hochei Ținutul Secuiesc, care au prezentat pe rând funcționarea și activitatea celor două instituții. După aceasta cei prezenți s-au consultat cu privire la desfășurarea în comun al proiectului Turul Ciclist Ținutul Secuiesc pe anul 2017.
În cele din urmă s-a discutat problematica utilizării simbolurilor și a proiectelor de dezvoltare a regiunilor și subregiunilor, avându-se în vedere cooperarea dintre UDMR și guvernare, față de care cei prezenți și-au formulat așteptările, adică, mai concret ce ar trebui să ceară parlamentarii UDMR celor de la PSD, de parcă nu e clar că parlamentarii maghiari sunt preocupați în special de propriile buzunare și dacă le mai rămâne ceva mai vad ei.
Conform celor spuse de Ráduly Róbert în legătură cu utilizarea simbolurilor există un acord ca utilizarea liberă a simbolurilor, precum și folosirea pe scară largă în primării a limbii maghiare acolo unde populația maghiară este majoritară, să fie discutată și aplicată ca o chestiune de drept.
„Toți primarii sunt nu numai deschiși, dar și angajați față de o colaborare. Știm că în ultimii ani nu s-au organizat forumuri pe această temă, nu am avut ocazia să ne împărtășim experiențele de bune practici în interesul nostru comun. Acest lucru constituie un dezavantaj semnificativ, multe oportunități rămânând neexploatate. Sperăm ca în viitor să nu mai fie la fel”– a conchis Ráduly Róbert, primarul municipiului Miercurea Ciuc.
De fapt, marii lideri maghiari au decis, din punctul nostru de vedere, că în continuare populația maghiară trebuie ținută în prostie și dacă se poate într-o neștiință cât mai mare de limba româna ca nu cumva maghiarii să vadă că în restul țării e mai bine în timp ce ei mor de foame.
Din păcate, în continuare liderii maghiari iau decizii care transformă pe maghiari în iobagi legați de glie, oameni care nu cunosc limba țării în care trăiesc și sunt obligați să stea toată viața la mâna și picioarele boierilor maghiari deoarece fără să știi limba română nu poți să te angajezi în alte județe, nu poți să faci alte școli din țară și cel mai important nu poți să te lupți cu liderii maghiari atunci când ești victima unor abuzuri deoarece justiția este în limba Română.
Treziți-vă maghiarilor. Liderii voștri vă vorbesc de păstrarea tradiției și a limbii materne, dar ei își dau copii la cele mai bune și scumpe școli românești. Liderii din Harghita vă vorbesc de autonomie dar la București vorbesc doar de integrare europeană și de eliminarea granițelor. Liderii voștri vorbesc de simboluri și Ungaria dar nu aduc nimic în Harghita, 99% dintre investițiile firmelor din Ungaria în România sunt în zonele locuite exclusiv de români. Tot ce spun liderii voștri este foarte bine pentru o minoritate dar problema e că ei spun ceva și fac cu totul și cu totul altceva și vă vor proști. Fac exact ce fac și liderii români cu românii numai că cei maghiari au în plus această legare a etnicilor de locul unde s-au născut prin blocarea învățării limbii țării în care trăiesc.
Și nu putem să încheiem fără sa punctăm un aspect de loc corect dar ce sa faci așa înțeleg unii să facă lucrurile. Pentru a da greutate întâlnirii, cel care a girat-o a fost consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zigmond Barna, persoana despre care ne întrebăm dacă nu cumva, prin participarea la astfel de evenimente, nu-și depășește atribuțiile sale ca diplomat. Este cunoscut faptul că prin Convenția de la Viena se trasează niște limite foarte clare cu privire la atribuțiile și drepturile diplomaților. Domnul consul, cum ați reacționa dacă consulul roman de la Budapesta ar da indicații primarilor români din Ungaria? Ar fi corect?
Iosub Robert