Femeie găsită moartă într-o mofetă din Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că, în cursul dimineţii, un bărbat a sunat la dispeceratul instituţiei şi a anunţat că a găsit o femeie decedată într-o mofetă din staţiunea balneoclimaterică Sântimbru Băi, scrie News.ro.

La intervenţie, s-a depalsat un echipaj de la Detaşamentul de Pompieri Miercurea Ciuc al ISU Harghita, cu o autospecială cu echipament specific, care a scos victima.

„Pompierii au intrat în mofetă cu măşti de gaz, iar femeia a fost găsită la o adâncime de aproximativ doi metri de la nivelul solului”, a spus Alina Ciobotariu

Criminaliştii au stabilit că victima, în vârstă de 39 de ani, este din comuna Cârţa, judeţul Harghita, şi venise să îşi petreacă sfârşitul de săptămână în staţiune, în apropierea căreia familia deţinea o casă de vacanţă.

„Se pare că victima plecase într-o excursie, lângă ea fiind găsite un rucsac şi o lanternă. Din primele cercetări, ar fi vorba despre un accident nefericit, dar cercetările continuă până la stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor care au condus la producerea acestui eveniment”, a precizat Gheorghe Filip.

Sântimbru Băi este o staţiune balneoclimaterică permanentă, de interes local, situată la o altitudine de 1.250 de metri, în Munţii Harghitei, recomandată pentru tratamentul afecţiunilor aparatului cardiovascular.

Factorii naturali de cură sunt: mofetele – emanaţii de gaze cu un conţinut de 99 la sută dioxid de carbon (CO2) în amestec cu 1 la sută hidrogen sulfurat – şi izvoare de apa minerală.

Specialiştii susţin că, datorită conţinutului foarte ridicat de CO2, aici se găsesc cele mai tari mofete din munţii Harghitei, degajările de gaze fiind considerate şi cele mai bune din ţară, datorită efectelor pozitive asupra sănătăţii.

Ca oricare tratament, acesta se face numai la indicaţie medicală strictă, cu atât mai mult cu cât pot apărea accidente (asfixii, intoxicaţii).

Terapeuţii atenţionează că nu se coboară dincolo de jumătatea inferioară a corpului în acumularea de gaz şi nu se stă mai mult de o perioadă determinate, în general 20 minute.

Există câteva metode de a verifica nivelul până la care o persoană se poate scufunda în amestecul de dioxid de carbon cu alte gaze, cea mai simplă dintre ele fiind utilizarea unei flăcări, de exemplu un chibrit aprins, care, la atingerea interfeţei între aer şi acumulare, se stinge.

Gropile cu gaze pucioase din staţiunea balneoclimaterică Sântimbru Băi au fost folosite în scop terapeutic încă din anul 1920, iar mofetele au fost construite în 1960.

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

Sursa realitatea.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy