Festivitate solemnă de înlocuire a drapelului de luptă

0

Articol disponibil în: Magyar Română

”Îmi spunea că în altarul
Patriei nu-i al odor
Mai de preț decât drapelul
Unui neam biruitor.” de George Coșbuc

Astăzi, 2 noiembrie a.c., la o distanță de aproape 25 de ani, la sediul comandamentului Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Harghita a avut loc ceremonialul de prezentare al noului Drapel de luptă al unității. La fel ca acum aproape un sfert de secol, în garda port drapel s-a aflat locotenent-colonel Apetroae Ionel, atunci fiind cel ce l-a purtat în fața formației, azi fiind comandantul gărzii ce a predat vechiul drapel de luptă ce își va ocupa locul binemeritat într-un muzeu al Jandarmeriei Române. Concomitent în fața formație s-a aflat și noul drapel de luptă. Ceremonialul a avut loc în prezența domnului Jean-Adrian ANDREI, prefectul județului Harghita, a colonelului Dan IAMANDI, inspectorul șef al IJJ Harghita și a cadrelor aflate în formație. Drapelul de luptă va fi expus într-o vitrină, pe locul său de păstrare.

Dacă vorbim de primul drapel de luptă românesc, nu putem să nu amintim faptul că, pe 19 martie 1863, la solicitarea generalului Ioan Emanoil Florescu, domnitorul Al.I. Cuza hotărăşte printr-un Înalt Ordin de Zi: „Considerând că armata, în urma unirii nu trebuie să aibă decât un singur drapel, având în vedere că adevărata emblemă a României nu poate fi alta decât acvila romană, am decretat şi decretăm ce urmează: acvila romană cu crucea în gură se va pune, ca emblema României, d-asupra drapelelor armatei“.

Drapelul de luptă al unității este destinat folosirii la activitățile specifice Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, ca simbol al onoarei, vitejiei și gloriei militare, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credință patria, de a apăra cu orice preț unitatea, suveranitatea și independența României.

Noul drapel al unităţii a fost achiziţionat prin programul derulat la nivelul Jandarmeriei Române, „ Neamurile trăiesc şi devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor ei”, dedicat Centenarului Marii Uniri și are la bază modificarea stemei din centrul acestuia, drapelul de luptă având pe fâșia galbenă Stema României în culori, brodată cu fir aurit și mătase, aceasta fiind compusă dintr-un scut mare în interiorul căreia se află acvila încoronată, coroana fiind conformă cu prevederile Legii 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului cu modificările și completările ulterioare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy