Fondurile REGIO 2014-2020 ajung la elevii din CICEU!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Începând cu anul școlar 2021 elevii Școlii Gimnaziale ”János Kájoni” din Ciceu vor beneficia de o clădire complet modernizată și de dotări noi pentru cursuri. Acest fapt va fi posibil ca urmare a implementării proiectului finanțat în cadrul Axei Prioritare 10.1 a Programului Operațional Regional 2014-2020, după ce unul dintre cei mai importanți pași pentru îndeplinirea acestui obiectiv a fost realizat azi, 8 februarie, la Alba Iulia, când primarul localității, domnul  Péter Lukács si Simion Cretu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finanțare, pentru proiectul Reamenajare și extindere Școala Gimnazială JÁNOS KÁJONI Ciceu. Valoarea totală a proiectului este de peste 8 milioane lei, din care fondurile nerambursabile reprezintă 98%, adică aproape 1,17 milioane euro.

Pentru acest proiect, finantarea este acordata in cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii in educatie si  formare, pentru dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare, in conformitate cu apelul de proiecte dedicat invatamantului obligatoriu. Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea gradului de participare a populatiei scolare din invatamantul obligatoriu la un sistem educational performant, care sa asigure resursele umane necesare unei dezvoltari socio-economice durabile. Pe langa cresterea accesului, calitatii si atractivitatii educatiei, care contribuie astfel la cresterea ratei de participare la diferite niveluri de educatie, obiectivul specific al acestui proiect include asigurarea unei oferte educationale adecvate tuturor copiilor din mediul rural, accesibila si de calitate, precum si asigurarea de sanse si oportunitati egale pentru educatie.

Proiectul de „Reamenajare si extindere Scoala Gimnaziala JÁNOS KÁJONI Ciceu” prevede lucrari de modernizare a cladirii existente a scolii, unde invata peste 220 de elevi. Se vor realiza lucrari de reparatii la acoperis, refacerea izolatiei si a termoizolatiei podului, reparatii la tencuiala degradata, dar si extinderea cladirii cu un corp nou, legat functional de cel vechi, pentru a mari spatiul disponibil si capacitatea educationala existenta. Pe langa investitii in amenajarea exterioara a curtii scolii, unitatea de invatamant va fi dotata cu mobilier didactic si un laborator de informatica complet nou. Bugetul cererii de finantare este de 8.002.710,09 lei, din care 7.842.655,83 lei reprezinta finantarea nerambursabila acordata de AMPOR (putin peste 1,17 milioane euro), iar lucrarile se vor finaliza pana la sfarsitul lunii mai 2021.

”Localitatile mici, din mediul rural, au aceasta sansa de a accesa resurse financiare nerambursabile europene pentru imbunatatirea bazei materiale in educatie. Este pentru prima data cand Programul REGIO finanteaza investitii la Ciceu si este bine ca aceste fonduri  degreveaza bugetul local, pentru cresterea increderii cetatenilor in activitatea administratiei publice, dar si pentru imbunatatirea interesului elevilor si parintilor fata de studiu”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy