Fularul nu ține de foame

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Cu toate că situația economică și politică din întreaga lume nu este roz, unii găsesc de cuviință să pună paie pe foc în orice situație. Dacă lucrurile ar sta roz măcar în țara lor, ar mai fi de înțeles, însă provocările venite dinspre Ungaria par menite să acopere cu o perdea de fum adevăratele probleme din această țară.

Ungaria se confruntă cu o inflație și un cost al vieții mai mari ca în România. Nu mai e demult un secret nici accesarea unor împrumuturi care fac ca Ungaria să fie țara care se împrumută cel mai scump din UE, iar deprecierea monedei e un semn de recesiune iminentă.

„Dezechilibrul extern în creştere puternică al Ungariei face economia acesteia deosebit de vulnerabilă. Iar datoria externă denominată în dolari şi euro a Ungariei se situează peste cea a ţărilor vecine, însemnând că aceasta suferă disproporţionat de pe urma deprecierii monetare“, se arată într-un raport recent Oxford Economics.

Deși se confruntă cu probleme economice mari, Ungaria ar putea avea prin PNRR o gură de aer proaspăt. Însă nici aici situația nu e lipsită de probleme. Fondurile PNRR au fost blocate luni de zile, timp în care au avut loc negocieri între Comisia Europeană și Guvernul Orban în legătură cu preocupările Bruxellesului privind corupția la nivel înalt, protejarea independenței instanțelor, presei și instituțiilor neguvernamentale, precum și a drepturilor minorităților. Comisia Europeană ar urma să aprobe planul de redresare post-pandemie al Ungariei, dar nu va da bani Guvernului Orban până când statul nu îndeplinește toate condițiile convenite, au declarat surse din cadrul executivului UE citate de Reuters.

Pe lângă problemele economice, se mai remarcă și ostilitatea fățișă din interiorul grupului V4 (Grupul de la Visegrád – Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria). Grupul este scindat din cauza atitudinii prietenoase a Ungariei față de Rusia. Ministrul ceh al Apărării, Jana Černochová, și-a anulat în martie participarea la întâlnirea miniștrilor apărării din Grupul Vișegrad (V4) spunând: „Am susținut întotdeauna V4 și îmi pare foarte rău că petrolul rusesc ieftin este acum mai important pentru politicienii maghiari decât sângele ucrainean”.

Ungaria se încăpățânează să obțină beneficii din ambele tabere, și din vest, și din est. E bine știut faptul că Ungaria a respins vocal unele sancțiuni mai dure ale UE la adresa Rusiei, inclusiv interzicerea colaborării în domeniul nuclear. Extinderea Centralei nucleare de la Paks depinde direct de tehnologia din Rusia. Proiectul celor două noi reactoare rusești de la Centrala Nucleară Paks are ca scop obținerea independenței energetice a Ungariei până la finalul acestui deceniu. Proiectul, însă, atârnă de un fir de ață și de refuzul unor state din UE să își dea acordul pentru implicarea Rusiei în Ungaria. În presa maghiară se vorbește chiar și de ipoteza de abandonare a proiectului de extindere a centralei Paks pe fondul blocajelor impuse de țările din UE.

Acțiunile Ungariei au efecte și în România. Se remarcă prăbușirea conglomeratului media ungar din Transilvania care a fost util până la alegeri. Puternic finanțat de Ungaria, imperiul media din Transilvania a început acum să dea afară pe capete jurnaliști. Motivul: problemele economice din Ungaria. Se vorbește de disponibilizări în proporție de 70% și se pare că acesta e doar începutul. După pomparea a zeci de milioane de euro într-un imperiu mediatic care a avut drept rol controlul UDMR și împiedicarea oricărui discurs anti-Orban în spațiul maghiar din România, se pare că odată cu principalul finanțator va dispărea și o bună parte a presei pro-Orban din Ardeal.

Poziționarea Ungariei pare a fi din ce în ce mai clară. Din moment ce ministrul de Externe preferă vizitele la Moscova, în defavoarea celor de la Bruxelles, deja apar primele opinii că Ungaria ar trebui să fie obligată să părăsească UE. Anumite voci acuză Ungaria de „șantaj” și că încearcă să submineze sancțiunile comune ale UE împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, premierul ungar ține să inflameze spiritele în toate statele vecine Ungariei, prin afișarea unui fular cu însemnele Ungariei Mari, motivând pueril că ”fotbalul nu e politică”. Lumea e obișnuită cu ieșirile populiste ale acestuia, sperăm ca și populația din statul vecin să înțeleagă că în vremuri grele este nevoie de sprijin reciproc, și nu de provocări. E adevărat, însă, că fotbalul nu e politică, la fel cum nici fularul nu ține de foame. La câte probleme interne și externe are Ungaria, poate că premierul ar trebui să se preocupe de bunăstarea cetățenilor din actualele granițe, din 2022, nu de fantezii imperialiste care în decursul istoriei nu au adus decât suferință, moarte și foamete.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy