Gazele naturale din Marea Neagră vor fi importate de Ungaria timp de 15 ani. CNMR cere explicații urgente pentru ÎNȚELEGERILE NETRANSPARENTE dintre România și Ungaria!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ungaria va semna, în curând, un acord pe 15 ani care îi va permite să importe din România jumătate din cantitatea de gaze naturale de care are nevoie în fiecare an, iar livrările ar putea demara după 2022, a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban, transmite Reuters.

BELGAIMAGE-96776402-1100x715Într-o conferinţă de presă, Viktor Orban a informat că trei companii ungare au câştigat o licitaţie pentru gazele din România, dar nu a dezvăluit numele celor trei companii.

„În scurt timp vom semna un acord care ne va permite ca, în următorii 15 ani, să importăm peste patru miliarde metri cubi de gaze naturale din România”, a spus Orban. „Era monopolului gazelor ruseşti va ajunge la final în Ungaria, deoarece vom putea să ne acoperim peste jumătate din importuri din alte surse, în acest caz din România”, a adăugat premierul ungar.

Solicităm ministrului român de externe EXPLICAȚII URGENTE cu privire la  gazoductul BRUA și ÎNȚELEGERILE NETRANSPARENTE cu Ungaria! –  transmite Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) într-un comunicat de presă.

„Solicităm ministrului de externe domnul Teodor Meleșcanu și celorlalți miniștri de resort, explicații urgente și transparență cu privire la gazoductul BRUA și acordul cu Ungaria:

  1. Îi cerem clarificări cu privire la existența sau nu a unui acord între România și Ungaria care să vizeze exploatarea resurselor de gaze naturale;
  2. În măsura în care un astfel de acord este semnat solicităm precizări clare cu privire la prețul estimat sau stabilit de tranzacționare a gazelor naturale către Ungaria; condițiile exacte privind investiția în infrastructura necesară exploatării și tranzacționării gazelor naturale prin Ungaria; orice alte detalii care vizează înțelegerea dintre partea română și partea maghiară cu privire la gazoductul BRUA;

Neclaritățile dintre declarațiile oficialilor Ministerului de Externe român și ale Ministerului de Externe maghiar sunt extrem de periculoase și creează suspiciuni cu privire la condițiile unei înțelegeri între statul român și statul maghiar ce vizează tranzacționarea de gaze naturale.

În urma campaniei din ultimii ani, inclusiv din ultima lună a oficialilor maghiari, dar și a reprezentanților UDMR, PCM și PPMT la adresa statului român de denigrare, subminare a autorității naționale, a statului român și jignire a cetățeanului României, considerăm îndreptățită solicitarea fermă la transparență din partea MAE și a Guvernului României cu privire la discuțiile purtate pe acest subiect.

Reamintim oficialilor români că resursele naturale nu aparțin instituțiilor ci aparțin cetățenilor, iar CNMR va veghea atent ca acestea să fie exploatate în condiții de maximă optimizare și profit pentru statul român opunându-se categoric oricăror înțelegeri cu statul maghiar care să prejudicieze interesele cetățenilor români”.

’’Teodor Meleșcanu a gafat din nou! Bâlbâiala în jurul subiectului BRUA crește suspiciunile cu privire la legăturile mai puțin transparente ale ministrului de externe român cu statul maghiar și devine nu numai legitimă, dar și obligatorie solicitarea CNMR față de ministrul de externe de a face precizări urgente cu privire la orice discuție, înțelegeri sau acorduri încheiate cu statul maghiar’’, a declarat președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy