Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Guvernul României a alocat bani celor 37 de localități harghitene afectate de inundații în luna iunie

Foto: ISU Harghita

 

Guvernul României a alocat bani refacerii infrastructurii afectate de inundațiile din luna iunie, (09 – 23.06.2020) celor 37 localități și infrastructurii Consiliului Județean Harghita

În Monitorul Oficial nr. 636 din 20.07.2020 a fost publicat HG nr. 554 din 16.07.2020, privind alocarea unei sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale care au avut loc în perioada 09 – 23.06.2020.

Județului Harghita i-a fost alocată suma de 23.175 mii lei.

Astfel, în perioada 09.06 – 23.06.2020 judeţul Harghita s-a aflat sub avertizare de Cod Galben, Cod portocaliu şi Cod roşu atât meteorologică cât şi hidrologică.

În unele localităţi ale judeţului Harghita s-au înregistrat într-un interval scurt de timp ploi torenţiale cu precipitaţii maxime înregistrate de peste 100l/mp. Acestea au dus la creşterea rapidă a unor cursuri de apă, fiind depăşite cotele de inundaţii.

Furtunile, grindina şi aversele puternice însoţite de descărcări electrice au provocat revărsarea pâraielor şi afluenţilor acestora provocând inundaţii atât ale căilor de acces, ale terenurilor agricole precum şi ale gospodăriilor populaţiei. De asemenea, datorită acestor fenomene au fost afectate nenumărate poduri şi podeţe, drumuri comunale, drumuri judeţene, drumuri forestiere şi agricole.

Acumularea cantităţilor de apă a dus şi la inundarea terenurilor agricole ale populaţiei, ale păşunilor şi ale fâneţelor.

La nivelul județului Harghita, din totalul de 67 U.A.T.-uri s-au înregistrat în perioada de referinţă pagube majore la nivelul a 37 UAT-uri și la obiective ale Consiliului Județean Harghita, care au nevoie de sprijin financiar de urgență.

Au fost afectate obiective din: Vlăhița, Căpâlnița, Lueta, Ocland, Mărtiniș, Brădești, Atid, Avrămești, Săcel, Porumbeni, Odorheiu Secuiesc, Lupeni, Corund, Satu Mare, Praid, Toplița, Sărmaș, Lăzarea, Suseni, Voșlăbeni, Borsec, Tulgheș, Corbu, Bilbor, Siculeni, Sândominic, Sânsimion, Sântimbru, Ulieș, Mihăileni, Frumoasa, Luca de Jos, Mugeni, Feliceni, Dealu, Șimonești, Merești și Consiliul Județean Harghita.

Au fost întocmite, în timp record, procesele verbale de evaluare a pagubelor, în urma verificărilor efectuate în teren, de către comisiile de specialiști constituite prin Ordine ale Prefectului, astfel putând fi inițiat în timp util proiectul de hotărâre de guvern. În urma alocărilor de sume vor putea fi demarate în timp util lucrările de refacere a obiectivelor afectate din județ.

Aceste fonduri vor fi utilizate pentru refacerea unor apărări de maluri, drumuri judeţene, poduri, podeţe şi punţi pietonale, străzi, drumuri comunale, drumuri săteşti şi forestiere, unor utilităţi şi obiective socio – economice afectate de inundaţii, alimentare cu apă şi canalizare, etc.

În prezent se efectuează activități de evaluare a pagubelor și pentru obiective de infrastructură din alte localități care au suferit pagube în urma inundațiilor din luna iulie 2020.

 

Prin HG nr. 531 din 09 iulie a fost alocată suma de 284 mii lei pentru refacerea Sălii de sport din orașul Bălan, afectat de efectele fenomenelor meteo din luna februarie 2020.

               

Biroul de presă

Instituția Prefectului Județul Harghita
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.