Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Harghita: Cinci apeluri pentru alungarea urșilor, înregistrate la început de octombrie

În ultimele zile au fost primite 5 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența unor urși în localitățile Bălan, Tărcești și Odorheiu Secuiesc.

Cele mai multe apeluri în acest weekend, în număr de trei, au fost primite din orașul Bălan, câte unul în fiecare zi, de vineri până duminică.

„Primul apel a fost făcut pe 1 octombrie, la ora 23:47, o doamnă semnalând prezența unui urs la ușa unui bloc din orașul Bălan. Echipajul de jandarmerie, trimis imediat pentru a interveni, a alungat ursul înspre pădure, în afara zonelor locuite.
Tot din Bălan, un domn ne-a semnalat prezența unui urs, sâmbătă 2 octombrie, la ora 01:20, aceeași echipă de intervenție, ca și în primul caz, alungând animalul sălbatic în afara zonelor locuite.
Ultimul apel din orașul Bălan a fost primit duminică, 3 octombrie, ora 00:38, de data aceasta un bărbat semnalându-ne prezența unei ursoaice cu trei pui în apropierea stadionului din localitate. La fața locului a fost trimisă inițial o patrulă de ordine publică formată din polițiști, în scurt timp ajungând la fața locului și un echipaj de jandarmerie. Deși ursoaica nu mai era prezentă la fața locului, bărbatul a sunat de mai multe ori la 112. Acesta a fost avertizat că folosește abuziv SNUAU și riscă o amendă în cazul în care nu încetează. Ursoaica nu a fost de găsit în zona unde a fost semnalată și nici în apropiere.
Din satul Tărcești, comuna Șimonești a fost primit un apel, sâmbătă, 2 octombrie, la ora 20:19, o femeie semnalând prezența unui urs în curtea casei sale. La fața locului a fost trimis un echipaj de jandarmerie, care nu a mai găsit ursul acolo, acesta plecând singur, după ce a mușcat câinele apelantei.
Ultimul apel al acestui sfârșit de săptămână a fost făcut din municipiul Odorheiu Secuiesc, un bărbat semnalând prezența unui urs într-un parc din localitate. La fața locului a fost trimis un echipaj de poliție, dar acesta nu a observat prezența vreunui urs în parc, sau pe străzile din apropiere.”, informează IJJ Harghita.

În luna septembrie la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite un număr de 83 de apeluri, iar săptămâna trecută, 11 apeluri, prin care era solicitată intervenția jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 445 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.