4 octombrie – Ziua internațională a animalelor (World Animal Day)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ziua internațională a animalelor (World Animal Day) este sărbătorită, în fiecare an, pe 4 octombrie.

Începând din 1931, la Florența, Organizația Internaționala pentru Protecția Animalelor a declarat data de 4 octombrie Ziua Mondială în care sunt sărbătorite toate necuvântătoarele. Această proclamare a venit ca urmare a informării asupra faptului că multe dintre specii se aflau în pericol de dispariție.

Ziua Internațională a Animalelor a fost inițiată de către scriitorul şi publicistul german Heinrich Zimmermann. Prima ediţie a Zilei internaţionale a animalelor a constat în organizarea de expoziţii şi discursuri găzduite de Palatul Sportului din Berlin, la 24 martie 1925, potrivit www.worldanimalday.org.uk. Evenimentul, care a strâns peste 5000 de participanţi, fusese programat la 4 octombrie, însă organizatorii nu au găsit disponibil pentru acea dată un loc suficient de încăpător.


Ziua internațională a animalelor este menită să celebreze viața animalelor, în toate formele ei, să contribuie la conștientizarea diverselor roluri pe care animalele le au în viața oamenilor, la manifestarea recunoștinței față de modul în care animalele ne înfrumusețează viața.

Marcarea acestei zile prilejuiește și o rememorare a drepturilor animalelor. Totodată, această zi este și un bun prilej de a reflecta asupra rolului pe care ni l-a încredințat natura. Omul nu este stăpânul absolut al Pământului, însă este cel care are puterea și menirea de a conduce, cu rațiune și responsabilitate, destinele planetei.

DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR ANIMALELOR

Considerand ca viata este una singura, toate creaturile avand o origine comuna si diversificandu-se pe parcusul evolutiei in specii;

Considerand ca toate creaturile poseda drepturi naturale si ca fiecare animal cu sistem nervos are anumite drepturi;

Considerand ca ignorarea acestor drepturi naturale conduce omul sa comita crime impotriva animalelor;

Considerand ca coexistenta speciilor implica recunoasterea de catre specia umana a dreptului celorlalte specii sa traiasca;

Considerand ca respectul oamenilor pentru animale este acelasi cu respectul unui om fata de alt om,

SE HOTARASTE

Articolul 1

Toate animalele s-au nascut egale si au , deci, aceleasi drepuri!

Articolul 2

a) Fiecare animal trebuie respectat!

b) Omul, ca specie, nu are dreptul de a extermina alte animale sau de a le exploata. Omul trebuie sa-si foloseasca constiinta in serviciul animalelor.

c) Orice animal trebuie tratat cu respect si protejat de catre om.

Articolul 3

a) Nici un animal nu trebuie supus abuzurilor sau actelor de cruzime!

b) Daca moarte unui animal se impune ca ultima solutie, aceasta trebuie sa fie fara durere.

Articolul 4

a) Toate animalele apartinand speciilor salbatice au dreptul sa traiasca libere, in mediul lor natural si au dreptul sa se reproduca!

b) Orice privare de libertate, chiar in scopuri educationale este in opozitie cu acest drept!

Articolul 5

a) Orice animal care traieste in mediul domestic, trebuie sa creasca si sa traiasca intr-un ritm natural.

b) Orice schimbare a ritmului natural de viata a unui animal domestic, orice conditie dictata de om in scopuri mercantile, este in contradictie cu aceasta lege!

Articolul 6

a) Toate animalele selectate de om ca animale de companie, trebuie sa aiba o viata corespunzatoare longevitatii lor!

b) A abandona un animal este un act de cruzime si degradare umana!

Articolul 7

Animalele folsite in diverse munci trebuie sa „lucreze” perioade limitate de timp si nu sa lucreze pana la epuizare! Aceste animale trebuie sa aiba mancare si odihna adecvate.

Articolul 8

a) Experimentele pe animale care cauzeaza durere fizica sau psihica sunt incompatibile cu drepturile animalelor, chiar daca sunt in scopuri medicale, stiintifice ,comerciale sau orice alt fel de experiment!

b) Un substitut tehnic trebuie creat si dezvoltat.

Articolul 9

In eventualitatea unui animal crescut in scopuri industriale, acesta trebuie hranit, crescut si sacrificat cu metode umane de eutanasiere.

Articolul 10

a) Nici un animal nu trebuie folosit ca mijloc de amuzament.

b) Spectacolele cu animale si parcurile ZOO sunt incompatibile cu demnitatea fiecarui animal!

Articolul 11

Fiecare actiune care cauzeaza moartea unui animal este o cruzime.

Articolul 12

a) Fiecare actiune care cauzeaza moartea mai multor animale salbatice este genocid, adica o crima impotriva speciei.

b) Poluarea si distrugerea mediului conduc la exterminarea multor specii!

Articolul 13

a) Animalele moarte trebuie tratate cu respect!

b) Scenele violente, in care animalele sunt victime, trebuie interzise la cinema sau TV, cu exceptia cazurilor in care sunt folosite in demonstratii pentru apararea drepturilor animalelor!

Articolul 14

a) Asociatiile de protectia animalelor trebuie reprezentate la nivel guvernamental.

b) Drepturile animalelor trebuie aparate de legi, ca si drepturile omului.

Textul „DECLARAȚIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR ANIMALELOR” a fost adoptat de Liga Internațională a Drepturilor Animalelor în cursul Conferintei Internationale a Drepturilor Animalelor, care a avut loc la Londra între 21-23 Septembrie 1977.

Declarația Universală a Drepturilor Animalelor a fost proclamată în mod solemn la Paris în 15 octombrie 1978 la sediul UNESCO. Textul, revizuit în 1989 de Liga Internațională a Drepturilor Animalelor, a fost trimis în 1990 Directorului General al UNESCO şi a fost făcut public în acelaşi an.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy