19 személynek nyújtottak elsősegélyt a SMURD egységek az elmúlt 24 órában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Tegnap, november 24-én, a SMURD egységek személyzete 19 személynek nyújtott segítséget.

Ugyanakkor két Ro-Alert figyelmeztetést is küldtek medvék jelenléte miatt Gyergyóholló és Balánbánya lakosainak.

Az egyre alacsonyabb kinti hőmérséklettel összefüggésben a háztartásokban megnövekszik a tűzesetek száma, ezeknek az eseményeknek elsősorban az idősek az áldozatai. Ebben az évszakban legtöbbször a kémények ellenőrzésének elmulasztása és a fűtési rendszerek nem megfelelő felügyelete és üzemeltetése okozza a tüzet, itt kályhákra, elektromos radiátorokra, légfűtőkre és hasonlókra utalunk.

Egy pillanatnyi figyelmetlenség elég ahhoz, hogy a az  lángok az egész házat elborítsák! A tűzoltók gyors beavatkozása nem mindig vezet vagyon- vagy életmentéshez. Vagy túl későn veszik észre az eseményeket, vagy elalszanak az emberek, vagy a tűz túl gyorsan fejlődik ahhoz, hogy bármit is tehetnének ellene. Fontos, hogy ne kerüljünk ilyen helyzetekbe, tanácsunk pedig az, hogy tartsanak be néhány egyszerű tűzvédelmi intézkedést.

A személyi sérüléseket és anyagi károkat okozó helyzetek elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy egy erre felhatalmazott személy legalább évente egyszer ellenőrizze, javítsa és tisztítsa meg a kéményeket. Egy másik nagyon fontos intézkedés, hogy lefekvés előtt mindig oltsuk el a tűzhelyben a tüzet, így elkerülhető a szén-monoxid-mérgezés veszélye. Tilos továbbá kályhák és egyéb hibás, rögtönzött, tüzelőanyaggal túltáplált vagy felügyelet nélküli fűtőberendezések használata, valamint gyúlékony folyadékok felhasználásával tüzet gyújtani!

A szakemberek segítségének igénylése, ha problémákat észlel az elektromos berendezésekkel vagy a fűtéssel kapcsolatban, szintén nagyon fontos megelőző intézkedés. Minden apró improvizáció komoly következményekkel járó incidensekhez vezethet.

Legyen felelősségteljes és szereljen be tűzjelzőt otthonába. Már a tűz korai szakaszában riaszt, ami fontos tényező lehet az otthon és az élet megmentésében.

Kövesse tanácsainkat, és ne veszélyeztesse saját és családja biztonságát! Soha ne hagyja felügyelet nélkül a gyerekeket, és magyarázza el az idősebb szülőknek, nagyszülőknek, milyen fontos ellenőrizni a kéményt, és ne aludjanak el a kályhában égő tűz mellett.

A tűzoltók a továbbiakban is a nap 24 órájában, a hét minden egyes napján készenlétben állnak a sürgősségi esetek operatív megoldására és szakszerű elsősegélynyújtásra a bajba jutott személyek számára.

A vészhelyzetben való viselkedésről a https://fiipregatit.ro  platformon lehet tájékozódni.

  • ISU Hargita, Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy