2011 február 9-e után született gyerekek 500 eurós juttatásban részesülnek az állam részéről

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A 2011/1-es számú tanügyi törvény 356. cikkelye értelmében „Az állam támogatja minden gyermek tanuláshoz való jogát azáltal, hogy a gyermek megszületésekor 500 euró, a Román Nemzeti Bank a kifizetéskor érvényes lej/euró árfolyamának megfelelő lejbeni juttatást biztosít a törvény hatályba lépése után született gyermekek részére”.
A Grindeanu kormány bejelentése szerint a pénz felvétele érdekében a gyermekek szülei vagy hivatalos gyámjai az államkincstárnál kell folyószámlát nyissanak a gyerek számára. A pénzhez csak a gyermeknek lesz hozzáférése miután betöltötte 16. életévét és kizárólag oktatásra költhető el.
A gyermek szülei, amennyiben adófizetők, a törvény alapján erre a folyószámlára irányíthatják adójuk 2%-át, illetve pénzt is letehetnek erre a számlára. A letett összegekre a pénzügyminisztérium által megállapított kamat fizetendő. A betétszámla járulékos kamatát az államkassza fedezi, a Pénzügyminisztérium költségvetéséből.
Habár a törvény szerint ezt a fajta juttatást már 2013-tól kellett volna folyósítani, sürgősségi kormányrendelettel a határidőt 2016 december 31-re tolták ki. Ha nem történik újabb halasztás, a gyerekek március hónaptól megkaphatják a juttatást.

Forrás: ZPN

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy