A 2015-ös évben a magyarok kész átverése – Hargita megye zászlója

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Már a legelején ki szeretnénk hangsúlyozni, hogy Hargita megye zászlója egy igen fontos szimbólum számunkra, amelyre szükség van, de sajnos véleményünk szerint a megye zászlójáról folytatott közbeszéd egy kész átverés, úgy néz, ki mintha szándékosan rendeznék így, hogy ne fogadják el ezt a zászlót és be is fogjuk bizonyítani.

A közfigyelem elterelése

Borboly Csaba azért, hogy elterelje a figyelmet azokról a gondjairól, amely a saját bűnügyi dossziéja körül van, újra felmelegíti ugyanazt a régi levest, hogy a magyarok elé tegye. Említettem már, hogy november 12-én abban a korrupcióhoz köthető ügyben, amelyben Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke vádlott, másik három vádlott, miután elismerték bűnösségüket, könnyített eljárásban lettek elítélve. Ezek annak ellenére, hogy elismerték az ellenük felhozott vádakat, a maximális büntetésben részesültek. Viszont arra következtet bennünket, hogy ezek a bűncselekmények meglehetősen súlyosak és az eljárást végző ügyész kellőképpen meg is dokumentálta. Előre láthatólag a tárgyalás a 2016-os (választási év) fog befejeződni egy ítélettel, ami Borboly Csabát illeti. Egy olyan ítélet, amely figyelembe véve az eddigi végleges döntéseket nem lehet más mind egy szabadságvesztéssel járó ítélet. Egy korrupcióhoz kapcsolódó bűncselekményekben, Hargita Megye Tanácsának, elnöke esetében. Elemezve ezt a helyzetet felhatalmazzuk magunkat arra, hogy elhiggyük azt, hogy a Hargita Megye zászlójának újbóli közbeszéddé való tétele, egy zászló, amely feszültséget keltett a hargitai közösség között, és amely több rosszat tett, mind jót ennek a csodálatos közösségnek, nem más mint egy gyáva stratégia. Azért hogy elterelje a figyelmet arról a bűnügyről, amellyel Borboly Csaba küzd. Több mint biztos, hogy Ő tudatában van annak, hogy meg kell, fizessen az igazságszolgáltatás előtt, amiért vádolva van, és ennek érdekében olyan eszközökhöz nyúl, amellyel a jövő évben a román igazságszolgáltatás áldozataként tud mutatkozni. Valószínű, hogy a Román politikusoktól tanulta, annak a stratégiáját, hogy az egyik botrányt egy másik botránnyal kell takarni. A Román politikusok nagy szakértői ennek a hozzá állásnak, habár köztünk legyen mondva, ők is ezt valahonnan, külföldről importálták. Ha az elnök úr nem tudja, akkor megmondjuk mi neki, mire van szüksége a Hargita megyei polgároknak. Egy managerre, aki képes arra, hogy megértse azon polgárok igényeit, akiket képvisel. Egy egészségügyi jó szolgáltatásra, hogy Hargita megye lakósai ne keljen egészségügyi ellátásért Marosvásárhelyre, Kolozsvárra vagy Brassóra utazzanak. Olyan működési engedéllyel rendelkező oktatási intézményekre, ahol az iskolai nevelés normális körülmények között történik. Szükség van egy határozott és racionális politikára a regionális projektek területén. Ugyanakkor szükséges olyan stratégiai befektetők bevonása, amely kihúzza az ország legszebb megyéjét a szégyen listáról és a legszegényebb megye listájáról, valamint a legalacsonyabb bérezés listájáról.

Mi nincs rendben a javasolt zászlóval

Azért, hogy ne legyen vádolva Hargita megye zászlójának kezdeményezője, hogy egy mesterséges botrányt kreáljon a magyarok és a román hatóság között, és hogy elkerüljük a felbujtással való vádaskodást, azt mondjuk, hogy e megye zászló kezdeményezői csak inkompetensek. Engedjék meg, hogy elmagyarázzuk miért. Annak érdekében, hogy egy zászlót hivatalossá tegyenek a következő lépéseket kell megtenni:

 1. Kell készíteni egy zászló tervet.
 2. Ezt a tervet, közvitára kell bocsátani.
 3. El kell fogadni a megyei tanácsban, elfogadott verziót.
 4. Ezt meg kell küldeni jóváhagyásra, a Közigazgatási és Regionális Fejlesztési Minisztériumnak.
 5. A minisztérium a maga részéről, jóváhagyást kér a Román Tudományos Akadémia, Heraldikai Bizottságától.
 6. Miután az illetékes minisztérium megszerzi az engedélyeket, egy kormányhatározat tervezetet készít, amit megküld a kormánynak.
 7. A kormány jóváhagyja a megye zászlóját.

Jelen esetben úgy tűnik, hogy néhány inkompetens összegyűjt és megbeszéltek különböző zászló variánsokat, amelyek talán szándékosan lettek úgy készítve, hogy ne kapják meg a Heraldikai bizottság jóváhagyását. Tehát a zászló nem lesz jóváhagyva és ezért egyes magyar politikusok, lehetőségük lesz arra, hogy sírjanak, hogy diszkriminálva vannak, és, hogy eltereljék a figyelmet a Hargita megye valós problémáiról. A valóságban viszont, úgy néz ki és úgy kellene, legyen, hogy egy zászló létrehozása nem inkompetens politikusok játékszere. Ez nem egy színésznő neve egy szappanoperából, ahogy egyes politikusok gondolják, hanem, ide ki kell kérni heraldikai szakemberek véleményét. A heraldika, az egy TUDOMÁNY! Amely a címerek, címerpajzsok stb. kutatásával foglalkozik. Tehát, hogy a megyének legyen egy zászlója, először is közvitára kell bocsátani azokat a variánsokat amelyek, betartják a heraldika által diktált szabályokat. nem segít semmit, hogy van öt verziód és ebből egynek sincs esélye pozitív véleményt kapni. Ez olyan mintha mondjuk, európai pénzeket szeretnék kapni, és ahelyett, hogy elkészítsd a pályázatot, szakemberek bevonásával, hogy betartsd a kiírást, összegyűjtesz egy néhány hozzá nem értő politikust, és odateszed, hogy írjanak valamit egy papírra, utána meg csodálkozol, miért nem hagyják jóvá a finanszírozást és még botrányt is csapsz, hogy hátrányosan vagy kezelve, az igazság az viszont, hogy te egy inkompetens vagy.

Hogyan kell eljárni, hogy Hargita megye zászlója jóváhagyást kapjon

 1. Az akadémia heraldikai bizottságához kell fordulni, és ott szakemberek segítségét kell kérni pár variáns kidolgozásához, betartva az ottani szabályokat.
 2. Mindegyikhez külön leírást kell készíteni, és ezt be kell mutatni a helyi sajtóban és a helyi tanácsokban.
 3. Elvi beleegyezést kell kérni a megyében lévő helyi tanácsoktól, akiktől kérni kell, hogy nevesítsenek egy variánst..
 4. Csak ettől kezdve kell áttérni a törvényben előírt procedúrákra, amelyek követik a fent nevesített négy lépést.

Hargita megye iránti tiszteletből, a közvitára bocsájtást el kell halasztani, és visszatérni rá korrekt módon, annak érdekében, hogy elkerüljünk mindenfele fölösleges vitát és visszautasítást a minisztérium részéről. természetesen, ez azzal is jár, hogy a megyei tanács részéről el kell, ismerjék, hogy elsiették a dolgokat, és hogy valóban ennek a zászlónak a jóváhagyását akarják, és nem egy botrányt akarnak amely arról szól, hogy a választópolgárok ne azzal foglalkozzanak, hogy négy éven keresztül nem tettek semmi különöset ezért a megyéért.

Azoknak, akik ezt a javaslatot tették és nem tudták, hogy milyen jelentésük van egyes szimbólumoknak, megmondjuk, mit jelentenek ezek:

  1. A hatágú csillag, az mellett, hogy a SRI hivatalos szimbóluma a Bahal vallás és az ortodoxia egyes szimbóluma is. Az OSIM-hoz a 2014-es év végén a 8 ágú csillagot bejegyezték, mint a Katonai Sport Klub jelképét. Mind helyi történelem, 8 ágú csillagot, mind szimbólumot már a neoromán időktől használják, természetesen más földrajzi területeken, mint Hargita megye, ez a szimbólum elsősorban reprezentatívabb Románia más régióiban, ajtókon, kapukon, oszlopokon, bútorokon használták. Ezt bármelyik megyei történész meg tudja erősíteni.
  2. A félhold egy mindenki által ismert, elsősorban a muszlim vallás szimbóluma. steag-turciaA félhold és a csillag együttes megjelenése, Törökország zászlója, amelyet mindenki ismer.
  3. A zászló színei ugyanakkor tévesen lettek kiválasztva, hiszen ezek nem képviselik sem a magyarokat, sem a románokat, ezek a színek nem találhatóak meg egyik nemzet zászlójában sem.

Az igazi székely szimbólumok, nem egyes hozzá nem értő politikusok kreálmányai, kedves és nemes lelkűségről árulkodnak. Sajnos, hogy a székelység szimbólumainak nagy része megsemmisült akkor, amikor a Székely Nemzeti Múzeum épületét a II. világháborúban lebombázták. Mégis, hogy ha valaki keresni, kutatni szeretné a székelység szimbólumait, megtalálja a Nemzeti Levéltár, Kovászna megyei osztályán, Sepsiszentgyörgyön, ahol különböző, székely nemesi címereken találhatóak. Itt ritkán található eredeti székely szimbólumokkal találkozunk. Azok, akik valóban egy székelységre jellemző zászlót akarnak, át kellene, tanulmányozzák Zsigmond János Erdélyi Fejedelem és II. János néven Magyarország-választott királya, Báthory Gábor, Betlehen Gábor, I. Rákóczy György, Apafi Mihály, vagy I Leopold által kiállított dokumentumokat, VI. Károly német-római császár, és II. Ferenc Magyarország III. Apostoli Királya.

Tehát valahogy így kell eljárni, hogy ha, egy olyan zászlót akarunk, amely valamit jelentsen az itt élők számára, és ne vita tárgyát keltse. Hargita megye zászlaja, legalább 50 százalékban, székely szimbólumokat kellene, hogy tartalmazzon, nem Azerbajdzsán zászlójának szimbólumait.

Tamas-Sandor-cu-Antal-Arpad-steagul-judetului-iunie-2013-3-site-685x320Jó példa erre, a szomszédos Kovászna megye zászlója, amely helyi szimbólumokat tartalmaz és amibe el lett helyezve,Azerbaidjan a félhold és a csillag, hogy mindenki igényét kielégítse. Természetesen ezen a zászlón sem találhatóak meg a székely nemesi címerek elemei, de legalább hoz magával egy jelképrendszert, amit le tud így vagy úgy fordítani magának a heraldika.

Akik, nemzetek közötti feszültséget akarnak, meglepetésben részesülhetnek. Választások előtt, kollégáik, a román politikusok, akik pont olyan hozzá nem értőek, mind ők, megtörténhet, hogy jóváhagynak minden olyan zászlót, amit előterjesztenek. Épp azért csak, hogy elkerüljék a fölösleges botrányokat. Akkor lásd a magyar politikusok, pánik kitöréseit, hogy nincs, amiről botrányt keltsenek, ne beszéljünk, viszont arról már, hogy mi lesz akkor, ha egyszer már a zászló jóvá lesz hagyva, abban a formában, ahogy a magyar politikusok előterjesztik, valószínű, hogy majdnem lehetetlen lesz visszatérni a székelység eredeti, történelmi, szimbólumaira.

Hargita megyének szüksége van, egy olyan szimbólumra, egy megyei zászlóra, de ezt csak a székelység történelme iránti, tiszteletből szabad megtenni.

Iosub Robert

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy